Bil Gejts: Plaćam malo za poreze, niko ne zaslužuje ovoliko bogatstvo

Podijeli

Bil Gejts smatra da je platio premali porez i da ne zaslužuje da bude toliko bogat.

Šezdesettrogodišnji osnivač kompanije Microsoft i 18 godina uzastopno najbogatiji čovjek na svetu, koji raspolaže bogatstvom od oko 73 milijarde dolara, smatra da on i drugi poslovni magnati treba više da doprinesu društvu.

“Platio sam više od deset milijardi dolara poreza, ali trebalo je više da platim”, izjavio je Gejts za Daily Mail, prenosi Blic.

Gejts, koji ima troje djece, 1975. osnovao je Microsoft, danas jednu od najvrijednijih kompanija na svijetu.

Godine 2008. povukao se sa svojih redovnih dužnosti u kompaniji i jedan je od šačice milijardera koji su obećali da će najveći dio bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe, umjesto da ga ostave svojoj djeci.

Zajedno sa suprugom vodi fondaciju “Bil i Melinda Gejts”, koja je posvećena borbi protiv siromaštva i bolesti.

“Nijesam zaslužio svoje bogatstvo. Niko ne zaslužuje. Ono je rezultat spleta okolnosti, kao što su dobar tajming, sreća i ljudi s kojima sam sarađivao. Naravno da sam mnogo radio i mislim da je softver korisna stvar, ali sam i ja imao koristi od cijele strukture”, rekao je Gejts.

“Ne vjerujem da bi bilo dobro za moju djecu i društvo kada bih njima ostavio novac”, istakao je on i objasnio da je ostavio malo novca sa strane za djecu i porez, dok će ostatak pokloniti u dobrotvorne svrhe.

“Melinda i ja vrijedno radimo kako bismo bili sigurni da će novac otići onima kojima je najpotrebniji”, dodao je.

Gejtsovi su objavili godišnje pismo u kome su izrazili svoje najveće strijepnje. Oni su istakli da nacionalizam ugrožava globalnu saradnju u važnim zdravstvenim problemima.

Globalni planovi za očuvanje zdravlja i borbu protiv bolesti – uz pomoć vlada i dobrotvornih organizacija poput njihove fondacije doprinijeli su spasavanju miliona života od bolesti, kao što su HIV, tuberkuloza i malarija.

“Strahujem da se bogate zemlje okreću sebi i da će zaključiti da takvi napori nijesu vrijedni uloženog novca”, rekao je on i istakao da “jačanje zdravstvenih sistema u svetu smanjuje izglede da patogeni poput ebole izazovu globalnu epidemiju”.

Britanska vlada i Fondacija “Bil i Melinda Gejts” obavezali su se 2016. da će posvetiti tri milijarde funti borbi protiv malarije.