Ko će spasiti Atlas banku i 202 miliona eura depozita

Podijeli

Za dokapitalizaciju Atlas banke niko od postojećih akcionara nije se prijavio u roku koji je ranije odredila Centralna banka Crne Gore (CBCG).

Nakon što danas istekne rok, stiču se uslovi da prinudna uprava ponudi vanjskim investitorima da uđu u vlasničku strukturu banke koja je poslovala u okviru Atlas Grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Iz državnih institucija ranije je saopšteno da postoji interesovanje ulagača za Atlas banku, što bi značilo spas ne samo kompletnih depozita kojih je, prema podacima CBCG, oko 202 miliona eura, već i za kasu Fonda za zaštitu depozita koji bi u slučaju stečaja morao da isplati sve depozite u toj banci do garantovane sume od 50.000 eura.

Osim privatnih deponenata, novac u Atlas banci ima i nekoliko opština, i to u ukupnom milionskom iznosu.

Stečaj Atlas banke imao bi nesagledive posljedice

Prema nekim analizama, eventualni stečaj u Atlas banci ne bi pogodio samo deponente već bi, zbog povezanosti sa brojnim velikim preduzećima, ali i sa pojedinim drugim bankama, napravio domino efekat.

Osim pitanja ko je i na koji način dozvolio da Atlas banka (i IBM koja je u stečaju) dođe u ovakvu situaciju, pored Centralne banke koja po sili zakona mora da sprovodi redovne kontrole poslovanja, javnost još čeka odgovor na pitanje da li još neka od poslovnih banaka ima probleme koji se iz nekog razloga zanemaruju.

Ostaje i pitanje da li će zbog ovih problema koji će nesumnjivo potrajati do krajnjeg rješenja, Crna Gora izgubiti kreditno povjerenje te da li će se u nova strana zaduženja u cilju refinansiranja postojećeg duga ući po težim i nepovoljnijim uslovima, nego što je to do sada bio slučaj.

“Da li se državi više isplati da dokapitalizuje banku sa 22 miliona eura ili da pusti da Atlas banka ode u stečaj i isplati preko 90 miliona eura malih deponenata, dok bi se deponenti koji imaju preko 50.000 eur nalazili u poslednjim isplatnim redovima, koji će se isplaćivati tempom kako se budu naplaćivali krediti iz portfolia Atlas banke?”, jedno je od pitanja koje je u svom FB postu postavila i podgorička konsalting kompanija Fidelity.

Oni postavljaju i pitanje da li će 22 miliona biti dovoljno za dokapitalizaciju Atlas banke, te da li će na kraju država nacionalizovati banku.

Comments are closed.