Crnogorski autoput neće imati prelaze za životinje

Podijeli

Ukoliko ste se vozili putevima kroz Hrvatsku, Njemačku i Austriju, sigurno ste primijetili natputnjake koji su rezervisani za prelaz divljih životinja.

Jedan takav most sada se gradi i u SAD u saveznoj državi Juta i to na auto-put I-80 koji je poznat po velikoj smrtnosti divljih životinja koje pokušavaju da ga pređu. Sada bi taj problem trebao da bude riješen.

Natputnjak, čija će izgradnja koštati pet miliona dolara, omogućiće bezbjedan prelaz životinjama preko prometnog auto-puta, prenosi gradnja.rs.

Dionica autoputa Interstate 80 (I-80) duga 21 kilometar, važi za jednu od najopasnijih po divlje životinje.

Tokom protekle dvije godine, prelazeći autoput, život je izgubilo 122 jelena, četiri losa i tri planinska lava. Kako bi se spriječilo dalje stradanje životinja, nadležni organi u Jutu su najavili izgradnju natputnjaka koji će omogućiti životinjama da bezbjedno pređu iz jednog dijela šume u drugi.

Mještani obližnjeg grada Park City, zabrinuti zbog stradanja životinja, osnovali su neprofitnu organizaciju Save People, Save Wildlife i na taj način prikupili oko 50.000 dolara, piše Inhabitat. To je bio početni korak u rješavanju problema.

Prvobitno rješenje, koje je podrazumijevalo izgradnju ograde duž puta, nije urodilo plodom. Životinje su dolazeći do barijere, svoj put nastavili duž nje i ponovo pokušali da pređu put na mjestu gdje se ograda završavala. Potom je podnijet predlog da se izgradi natputnjak, što su čelnici prepoznali kao dobru ideju i najavili njegovu izgradnju za 2018. godinu.

Natputnjak bi trebalo da bude širok 13,5 metara, a dugačak 105 metara. Još se razmatra da li bi trebalo da bude prekriven vegetacijom ili bi trebalo da bude otvoren kako bi životinje jasno vidjele drugu stranu.

Planom gradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori nije predviđena gradnja ovakvih prelaza, iako je crnogorski sjever pun životinja kojima će ovaj objekat sigurno uticati na kretanje.

Da li zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova i tunela, ili zbog nemara planera, prvi autoput u Crnoj Gori neće imati ovakve objekte.