Zemlja na koljenima: Venecuela američkoj naftnoj kompaniji mora isplatiti 8,7 milijardi dolara

Podijeli

Venecuela mora da isplati 8,7 milijardi USD velikoj američkoj naftnoj kompaniji ConocoPhillipsu kao naknadu za njenu nacionalizaciju u junu 2007. godine, odlučio je arbitražni sud Svjetske banke.

“Tom iznosu se dodaju kamate od 5,5 odsto na godinu sve dok se ne isplati čitav iznos”, navodi se u dokumentu koji je objavilo Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID).

Pravna savjetnica ConocoPhillipsa, Kelly B. Rose u saopštenju je navela da pozdravlja odluku ICSID-ijevog suda koja potvrđuje načelo da vlade ne mogu nezakonito oduzimati privatna ulaganja bez naknade.

Venecuela koja trenutno proživljava neviđenu ekonomksu i političku krizu zasad nije komentarisala, prenosi SEEbiz.

Venecuela je u ljeto 2007. godine nacionalizovala svoje naftne izvore oduzevši kontrolu mješovitim preduzećima zaduženim za njihovu eksploataciju koja su dotad kontrolisale multinacionalne kompanije, među njima francuski Total i britanski British Petroleum.

Tadašnji socijalistički predsjednik, Hugo Chavez, obećao je da će ih obeštetiti i otkupiti dio njihovih dionica polazeći od njihove knjigovodstvene, a ne tržišne vrijednosti.

Krajem 2007. ConocoPhillips je osporio takvu odluku i podnio tužbu ICSID-u.

Venecuela ima najveće dokazane zalihe sirove nafte od 302 milijarde barela, pokazuju podaci za januar prošle godine, koje je početkom ove objavila američka agencija za informisanje o energiji.