Airbnb se sve više okreće hotelskom smještaju

Podijeli

Airbnb se sve voše okreće posredništvu u hotelskom, umjesto u privatnom apartmanskom smještaju na kojem je i izgradio poslovanje, što je i logično nakon što je američka kompanija nedavno kupila HotelTonight, aplikaciju za traženje hotelskih soba uz popust.

Ova akvizicija proširuje ponudu Airbnb-a dodavajući mu cijeli niz hotela koje je donedavno smatrao suštom suprotnošću modelu svoga poslovanja i ljutim rivalima.

Međutim, radi se i o promjeni poslovne strategije kojom Airbnb želi zagrabiti dio tržišnog kolača među turistima koji zaziru od noćenja i boravka u domovima potpunih stranaca. No, na zaokret je vjerovatno uticao i stav pojedinih gradova koji žele ograničiti kratkoročni najam apartmana.

Kako javlja Reuters, Airbnb kupovinom HotelTonighta postaje servis za sve vrste turista čime ulazi na “teren” velikih putničkih internetskih stranica, kao što je Expedia ili Priceline.

Glavni izvršni direktor Brajan Česki ocijenio je akviziciju kao velik korak u izgradnji putničke platforme. Međutim, koliko je platio ovu akviziciju Airbnb nije želio da otkrije.

Valja naglasiti kako je HotelTonight posljednji puta dokapitalizovan 2017. sa 115 miliona dolara, a tada je vrednovan na 463 miliona dolara. Ako se analiziraju dosadašnji rezultati Airbnb-a u ponudi hotelskog smještaja, ovaj potez ima smisla.

Sve više “last minute” rezervacija

Prošle godine kompanija je udvostručila svoju ponudu soba u hotelima, hostelima, resortima i sličnim objektima.

To je rezultiralo s tri puta više rezervacija takve vrste smještaja nego 2017. godine. Uglavnom su se za takve rezervacije odlučili novi korisnici Airbnb-a, pojasnili su iz Airbnb-a.

Takođe, kompanija je primijetila da sve više korisnika rezerviše smještaj – nezavisno radi li se o hotelskom ili privatnom – po principu “last minute”. A upravo je takav princip poslovanja specijalnost HotelTonighta.

Kompanija iz San Franciska prikuplja neprodate sobe u hotelima i nudi ih uz značajan popust, često ciljajući gradska i poslovna središta.

HotelTonight započeo je kao stranica za rezervaciju istog dana, no sada omogućuje rezervisanje i nekoliko mjeseci unaprijed.

Valja naglasiti i kako je HotelTonight profitabilan, iako posluje u vrlo konkurentnom okruženju. Od mjesečnog gubitka od dva miliona dolara kompanija je nakon 2016. kroz smanjenje radne snage i rezanja skupih promocija došla do tri miliona dolara mjesečne dobiti, tvrdi Reutersu izvršni direktor i suosnivač Sem Šank.