Foto: Pixabay

AirBnB će platiti 576 miliona eura za rješavanje poreskog spora s Italijom

Podijeli

Airbnb je pristao da plati 576 miliona eura za rješavanje dugogodišnjeg spora oko neplaćenih poreza u Italiji.

Italijanski tužioci rekli su prošlog mjeseca da kompanija duguje čak 779 miliona eura poreza na kratkoročni zakup koji nije platila u ime domaćina, koristeći platformu između 2017. i 2021. godine. Italijanske poreske vlasti prijetile su zapljenom sredstava.

Airbnb je u saopštenju od srijede rekao da neće pokušati da povrati novac od svojih domaćina. Rečeno je da radi na uvođenju novih alata za domaćine kako bi Airbnb automatski obustavljao poreze i plaćao italijanskim vlastima direktno u njihovo ime.

„Ogromna većina vlasnika smještaja na Airbnb-u u Italiji su obične porodice koje koriste platformu za dodatni prihod“, kažu iz kompanije. „Nadamo se da će sporazum sa Italijanskom agencijom za prihode i nedavne zakonske promjene u Italiji pružiti ovim porodicama sigurnost u pravilima u vezi s hostingom u godinama koje dolaze.”

Italija je važno tržište za Airbnb, sa hiljadama vlasnika smještaja koji koriste platformu za iznajmljivanje svojih nekretnina. Prosječni domaćin je prošle godine putem ove platforme zaradio nešto više od 3.500 eura, navodi CNN.

Prema tvrdnjama italijanskih tužilaca, kompanija je ostvarila oko 3,7 milijardi eura prihoda od zakupnina u Italiji između 2017. i 2021. godine, od čega je 21 odsto na ime poreza.

Airbnb je na sudu Evropske unije tvrdio da porez na kratkoročne najamnine, uveden 2017, nije legalan prema propisima bloka, ali je izgubio slučaj u decembru prošle godine.

Italija je ranije imala uspjeha u povratu poreza sa američkih tehnoloških platformi. U 2017. godini, Google je pristao da plati 306 miliona eura za pokrivanje poreza za period od 2009. do 2015. godine. A 2015. godine, zemlja je sklopila sličan ugovor o neplaćenom porezu s Appleom vrijedan 318 miliona eura.

Nagodba s Airbnb-om dolazi u trenutku kada vlada premijerke Đorđe Meloni pokušava da suzbije utaju poreza i podigne poresku stopu na kratkoročne zakupe – poput onih koje daje Airbnb – na 26%.

Airbnb je u svom saopštenju naveo da pozdravlja “jasnoću” koju daje Zakon o budžetu italijanske vlade za 2024. o tome kako bi platforme u budućnosti trebalo da zadrže porez na dohodak za neprofesionalne vlasnike nekretnina koje izdavaju smještaj preko platforme u Italiji, kao i napredak nacionalnih pravila kratkoročnog najma, uključujući nacionalni sistem registracije.

„Ova poboljšanja će olakšati istorijskim centrima kao što su Venecija i Firenca da vide ko izdaje smještaj i koliko često, te da razviju proporcionalna politička rješenja kao odgovor. AirBnB je posvećen saradnji sa italijanskim vlastima kako bi pravila bila uspješna”, istakli su iz kompanije.