Beppler Investment Montenegro u stečaju: Kraj za firmu misterioznih vlasnika

Podijeli

Privredni sud je prihvatio zahtjev Poreske uprave (PU) i uveo stečaj u firmu Beppler Investment Montenegro, koja je nekad upravljala, odnosno bila vlasnik hotela Lipka u Kolašinu.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), vlasnik firme je Beppler Investment Limitid sa Kipra, a pretragom se nije moglo doći do imena nekog ko stoji iza te firme, piše Dan.

Prema ranijim pisanjima medija, firma Beppler Investment Montenegro se povezivala sa Zoranom Bećirovićem. U CRPS-u se jedino moglo naći ime izvršne direktorice Matee Puljiz.

Sudija Zoran Ašanin uveo je stečaj zbog neizmirenih, a dospjelih potraživanja PU, koje nije bilo moguće naplatiti, u iznosu od skoro 188.000 eura. Stečajni dužnik, kako piše u rješenju Ašanina, nije ni dostavio odgovor na predlog za pokretanje stečajnog postupka, iako mu je uredno dostavljen.

Stečajni upravnik Momo Jokić je nakon zahtjeva PU sudu dostavio izvještaj u kojem je naveo da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

“Razmatrajući predlog za pokretanje stečajnog postupka i izvještaj stečajnog upravnika, a imajući u vidu činjenice postojanja neprekidne blokade poslovnog računa stečajnog dužnika, nemogućnosti ispunjavanja novčanih obaveza duže od 45 dana od dospijeća, kao i obustave plaćanja istih u periodu dužem od 30 dana neprekidno, sud je našao da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka”, navodi se u odluci Ašanina.

Privredni sud je stečaj uveo polovinom marta, dok je PU zahtjev podnijela u drugoj polovini januara.

Prva banka je 2012. godine preuzela hotel Lipka, odnosno postala vlasnik objekta, nakon što Beppler Investment Montenegro nije vraćao kredit. Banka je četiri godine kasnije prodala hotel firmi Silk Resort and Spa, za 6,9 miliona EUR. Njima je dala kredit od 4,9 miliona za kupovinu hotela, dok je 1,5 miliona isplaćeno odmah.

Od čestih promjena vlasnika, radnici nijesu imali vajde. Njima su ostali dugovi za plate i doprinose. Inspekcija je čak 2012. godine zatvorila hotel zbog ogromnog kašnjenja u isplati zarada zaposlenima.