3 najgore i najčešće greške u pregovorima o plati i kako ih odmah ispraviti

Podijeli

Ako se ne znate zauzeti za sebe tokom pregovora o plati to može rezultirati znatnim gubitkom novca.

Najbolji način za rješavanje ovog delikatnog razgovora: Ostanite mirni, napravite mnogo dubokih udaha i razmislite prije nego što progovorite.

Fokusirajte se na činjenice, a zatim ciljajte visoko, preporučila je Ketlin Hart, trenerica finansijskog osnaživanja i motivaciona govornica za Create & Cultivate, prenosi Business Insider.

Pregovaranje je poput ružne polusestre umrežavanja – to je nešto što treba da znamo kako se radi, ali to nije nešto što smo ikada učili u školi.

Šta tačno treba da znate kada je u pitanju pregovaranje o plati? Ovdje su tri glavne stvari koje treba izbjegavati:

1. Postati obramben

Recimo da ste preuzeli više odgovornosti i prekovremeno radili više od svojih kolega u protekloj godini. Međutim, tokom pregleda performansi vaš šef vas obavještava da ćete dobiti samo uobičajen bonus, od 3 odsto.

Obliće vas znoj i srce će vam željeti iskočiti zbog frustracije.

Šta učiniti umjesto toga: Umjesto da ljutito odgovorite kako je to nepošteno, lijepo udahnite duboko i dopustite da zavlada tišina. Usporavanje razgovora umjesto skakanja da se odgovori stvoriće vam prostor da budete pažljivi u svom odgovoru umjesto da burno reagujete.

2. Prebrzo popustiti

Sada kada ste sebi dali trenutak za disanje, možete početi pripremati svoj odgovor.

Iako je prirodno brinuti se o tome – šta će se dogoditi ako tražite više, ne dopustite da vas strah od odbijanja spriječi da dobijete ono što zaslužujete.

Pregovaranje je normalan i očekivan dio posla. Dok se vaš šef može potajno nadati da nećete nastaviti pregovarati, neće se uvrijediti ako to učinite (a ako se uvrijedi, možda je to važan znak na uzbunu kojeg bi trebali uzeti u obzir).

Šta učiniti umjesto toga: Umjesto da brzo popustite, ponovno istaknite svoju vrijednost i ostvarite svoju cijenu. Na primjer: “Shvatam da je budžet za plate ograničen. Međutim, količina sati i napora koje sam uložio u kompaniju nadilazi standardna očekivanja i rezultate, ne mislite li tako?”

3. Ne ciljati dovoljno visoko

Konačno, kada govorimo o platama, prirodno je brinuti se da ako pređete granicu, ili ćete uvrijediti drugu stranu, izgubiti položaj ili izgledati pohlepni.

Međutim, ne biste trebali sniziti svoja očekivanja samo kako biste izgledali ugodnije za dogovor.

Ako počnete od “sigurnije” cifre radite posao za šefa i pregovarate protiv sebe i prije nego je uopšte počeo razgovor.

Šta učiniti umjesto toga: Fokusirajte se na činjenice, a zatim ciljajte visoko.

Napravite istraživanje i razjasnite koji je raspon plate oboje – i pošten i razuman.

Zatim, umjesto da snizite svoje standarde kako biste izgledali ugodnije za dogovor, počnite od vrha tog raspona.

Za gore navedeni primjer, ako je povećanje od 3 do 8% razumno, nemojte sniziti svoja očekivanja na sigurnih 5%. Umjesto toga ciljajte visoko i recite: “Stvarno sam se nadao da ću, s obzirom na rezultate koje sam ostvario u protekloj godini, dobiti barem povećanje od 8% Mislite li da bismo se mogli dogovoriti oko toga?”.

Zanimljivo je da ciljanjem više, zapravo dajete svom šefu psihološki osjećaj da je upravo ostvario “dogovor”. Neka osjete slatki užitak dogovora, dok vi omogućavate slatku nagradu veće plate!

Pregovaranje ne mora biti zastrašujuće ili teško. Niko vas neće zastupati na isti način na koji možete zagovarati sami sebe. Vi kontrolišete svoje finansijsko blagostanje i znate vrijednost koju stvarate. Sada ga podijelite sa svijetom!

I što je najvažnije, podijelite ga sa svojim šefom kada zatražite sljedeću povišicu. Ova čudna i neugodna situacija trajaće samo nekoliko minuta, a može rezultirati podebljanjem vašeg bankovnog računa.

Poslovni dnevnik