Oglašavanje u Crnoj Gori: Digital “pregazio” štampu, televizija dominira, radio se drži

Podijeli

Digitalizacija je prethodnih godina na crnogorskom tržištu oglašavanja donijela pravu malu revoluciju koja se prije svega ogleda kroz sve veći udio online medija u odnosu na tradicionalne.

Prema istraživanju u koje je portal Investitor imao uvid, televizija godinama drži primat kada je udio u ukupnom oglašavanju u pitanju i tu lidersku poziciju, čini se, za sada niko ne može ugroziti. Najveći rast bilježi digitalno oglašavanje (mediji koji su isključivo dostupni online), koje je uveliko preteklo tradicionalnu štampu.

Značajan udio oglašavačkog tržišta zauzimaju bilbordi, a zanimljivo je da, za razliku od štampe, tradicionalni medij – radio – stabilno drži svoj mali udio. Za razliku od radija, oglašavanje u štampanim medijima konstantno opada iz godine u godinu.

“Udio digitala u ukupnoj medijskoj investiciji je iz godine u godinu veći, jer sve više oglašivača prepoznaje njegov potencijal”, kazao je Vučić Popović iz agencije Universal Media za portal Investitor.

Kao jednu od glavnih prednosti online oglašavanja, Vučić navodi efektivnost u odnosu na troškove.

“Iako svaki od dostupnih kanala ima svoje prednosti, online oglašavanje se posebno izdvojilo posljednjih nekoliko godina. Iako je mnogo jeftinije od bilborda i TV-a, nalazi se u top 3 po investiciji. To dosta govori o tome koliko je zapravo online efikasan za promociju”, dodao je Popović, koji je o ovoj temi govorio na nedavnom predavanju u nikšićkom Tehnopolisu.

Popović na predavanju u Tehnopolisu

Popović navodi da se online oglašavanje izborilo za značajan udio u ukupnom oglašavačkom “kolaču”, iako mnoge atraktivne platforme nijesu dostupne u Crnoj Gori.

“Postoje i dalje ograničenja u smislu platoformi, npr. nije moguće oglašavati se na Snapchat-u, dok Spotify još kao servis nije dostupan u našoj zemlji. Oglašavanje na tim platformama bi znatno doprinijelo povećanju investicije u digitalu”, smatra Popović.

Dodaje da se unutar digitalnog oglašavanja izdvojila posebna kategorija – mobajl (mobile), zbog sve raširenije upotrebe mobilnih uređaja. To, prema njegovim riječima, oglašivačima pruža mogućnost da dođu direktno do svakog potencijalnog kupca, ali za to je potrebno dodatno prilagoditi reklamne forme i poruke.

“Značaj mobile-a je u konstatnom rastu, pa se i komunikacija tome mora prilagoditi. Kako u pogledu oglašavanja, tako i pogledu korisničkog iskustva na sajtovima”, precizirao je Popović, koji je tokom predavanja govorio i o značaju digitala i načinima da budemo vidljivi i relevantni u moru informacija koje korisnici svakog dana prime na različitim medijima.

Popović kaže da i u narednom periodu treba očekivati nastavak trenda iz prethodnih godina.