Najbrži mobilni internet je kod Crnogorskog Telekoma

Podijeli

Rezultati mjerenja brzine prenosa podataka koju je sprovela Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokazuju velike brzine u oba smjera (ka i od korisnika), koje su uporedive sa brzinama koje se nude u fiksnoj mreži.

“Prosječna brzina prenosa podataka prema korisniku (downlink) u urbanim djelovima opština, računato po sesiji, je iznosila 47,5 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, 43,5 Mb/s u mreži Telenor-a, odnosno 22,5 Mb/s u mreži MTEL-a. Na putnim pravcima ova prosječna brzina je iznosila 38,8 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, 19,1 Mb/s u mreži Telenor-a, odnosno 17,4 Mb/s u mreži MTEL-a”, navodi se u rezultatima istraživanja EKIP-a.

Prosječna brzina prenosa podataka od korisnika (uplink) u urbanim djelovima gradova, računato po sesiji, iznosila je 34,0 Mb/s u mreži Telenor-a, 32,4 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, odnosno 9,1 Mb/s u mreži MTEL-a, dok je na putnim pravcima ova prosječna brzina iznosila 27,2 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, 19,3 Mb/s u mreži Telenor-a, odnosno 6,4 Mb/s u mreži MTEL-a.

“Tokom ove mjerne kampanje najveće izmjerene brzine su iznosile 168 Mb/s na downlink-u i 48 Mb/s na uplinku-u. Ove brzine izmjerene su u mreži Crnogorskog Telekoma”, ocjenjuje se u izvještaju.

Kada se govori o tehnologiji posredstvom koje se pružaju usluge prenosa podataka, uočava se dominantna zastupljenost LTE/LTE-Advanced tehnologije (4G), sa oko 95 odsto od ukupnog broja mjernih sesija u mreži Telenor-a, oko 85 odsto u mreži Crnogorskog Telekoma, odnosno oko 70 odsto od ukupnog broja mjernih sesija u mreži MTEL-a.

Udio UMTS (WCDMA/HSxPA/HSPA+/DC-HSPA) tehnologije (3G) u pružanju usluge prenosa podataka je značajno manji i kreće se od oko četiri odsto u mreži Telenor-a, oko 11 odsto u mreži Crnogorskog Telekoma, do 27 odsto od ukupnog broja mjernih sesija u mreži MTEL-a. Zastupljenost GSM (GPRS/EDGE) tehnologije (2G) kod usluge prenosa podataka u mreži MTEL-a i Crnogorskog Telekoma je na nivou od 2,2 odsto, a u mreži Telenor-a je na nivou od 0,7 odsto od ukupnog broja mjernih sesija, pokazala su mjerenja.

Nakon analize mjernih rezultata, zaključeno je da je tokom 2018. godine dodatno unaprijeđen kvalitet i dostupnost mobilnih širokopojasnih usluga prenosa podataka, prije svega usljed proširenja pokrivenosti signalom LTE mreža sva tri mobilna operatora i uvođenja LTE-Advanced tehnologije sa agregiranjem LTE nosilaca u više opsega.

Telenor sa najviše 4G baznih stanica

Na kraju 2018. godine broj baznih stanica koje omogućavaju LTE tehnologiju (4G) kod operatora Telenor iznosio je 364, Crnogorski Telekom je imao 254, a Mtel 140 baznih stanica koje omogućavaju LTE tehnologiju.

Rezultati mjerenja parametara kvaliteta usluge prenosa govora i prenosa podataka u javnim mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama u Crnoj Gori pokazuju visok stepen kvaliteta mobilnih usluga u urbanim djelovima i na važnijim putevima, saopštila je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Agencija je, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, tokom novembra i decembra 2018. godine izvršila mjerenja parametara kvaliteta mobilnih mreža za servise prenosa govora i prenosa podataka.

“Tokom mjerne kampanje u gradovima i na putevima je pređeno oko 5500 km. Mjerenja su rađena u pokretu (vožnji) i to u urbanim djelovima svih opština u Crnoj Gori, kao i na važnijim putnim pravcima”, saopštili su iz EKIP-a.

Utvrđeno je da je dostupnost servisa prenosa podataka i govora na veoma visokom nivou kada su u pitanju gradovi, dok su duž putnih pravaca pojedini parametri imali nešto slabije vrijednosti od onih u urbanim sredinama, što je i bilo za očekivati, imajući u vidu konfiguraciju terena uz putne pravce duž kojih su vršena mjerenja.

“Na osnovu dobijenih rezultata, ukupno posmatrajući uzorke izmjerene i na putevima i u urbanim djelovima opština, može se zaključiti da su servisi prenosa podataka i govora omogućeni, odnosno bili uspješni u više od 95 odsto slučajeva. Posmatrajući samo urbane djelove opština, servisi prenosa podataka i govora su bili uspješni u više od 99 odsto slučajeva, dok su ovi servisi na putevima omgućeni i bili uspješni u više od 90 odsto slučajeva”, navodi se u istraživanju EKIP-a.

Ukupne investicije u mrežu 91,5 miliona eura

Ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija u 2018. godini iznosile su 91,5 miliona eura, od čega su operatori Crnogorski Telekom, Telenor i Mtel u razvoj mreža i servisa investirali oko 82 miliona eura, navodi se u izvještaju.

Agencija na osnovu toga ocjenjuje da su mobilni operatori u Crnoj Gori u prethodnom periodu u kontinuitetu radili na modernizaciji i unaprijeđenju svojih mobilnih komunikacionih mreža velikih brzina prenosa podataka, “a koje omogućavaju uvođenje i korišćenje najsavremenijih ICT servisa i usluga od strane korisnika u Crnoj Gori”.