Krediti nikad jeftiniji: Kamatne stope najniže u posljednjih 100 godina

Podijeli

Predsjednik Izvršnog odbora beogradske Komercijalne banke, Vladimir Medan, kazao je da su kamate na kredite na istorijski najnižem nivou u posljednjih sto godina.

Komercijalna banka ima svoju banku i u Crnoj Gori.

“Kamate vjerovatno više neće padati i neko vrijeme će još biti stabilne. Sada je važno kada će Evropska centralna banka (ECB) odlučiti da izađe iz zone negativnog euribora u pozitivni. Onog trenutka kada to odluči možemo automatski očekivati da rast euribora pogura i kamatne stope u istom smjeru, i to ne samo u Srbiji nego i mnogo šire. Ipak, to nikako ne znači i dramatičan skok i dramatične promjene”, ocijenio je Medan za beogradski Blic.

Glavni ekonomista Švedske banke Toni Mertsina nedavno je rekao da će kamate na stambene kredite početi znatnije da rastu nakon 2022. godine.

Kako je pojasnio, tada bi trebalo očekivati nešto brži rast euribora, evropske kamate koja utiče na visinu kamata na kredite, a koja je trenutno na minimalnom nivou.

Praktično, euribor koji je danas ispod nule, za četiri godine bi mogao da iznosi dva odsto, što bi današnju mjesečnu ratu od 250 eura podiglo na 310 eura.