Norvežani u Igalu proslavili nacionalni praznik

Podijeli

Norveški nacionalni praznik proslavljen je juče u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu, u kome je na odmoru i liječenju 150 pacijenata iz te skandinavske zemlje.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se od 17. maja 1814. kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan i norveški Ustav.

Igalom su prvo u povorci prošetali norveški gosti, Mjesna muzika Đenovići sa mažoretkama, djeca iz Dječijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD „Ilija Kišić“, kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda iz Herceg Novog i Igala, a zatim je ispred Nacionalnog restorana Instituta organizovan program koji je počeo intoniranjem himni Crne Gore i Norveške, javlja Boka News.

Gostima iz Norveške njihov praznik je u ime lokalne uprave čestitala potpredsjednica Opštine Danijela Đurović

“Na mapi naših prijatelja, Norveška godinama zauzima posebno mjesto. Razlog za to su pobratimstvo sa gradom Levangerom koje traje već preko pet decenija i norveški program u Institutu „Dr Simo Milošević“, zahvaljujući kojem je na hiljade gostiju iz Norveške tokom više od 40 godina posjetilo taj grad.

Glavna sestra Norveškog programa Inger Hansen kazala je da je Dan Ustavnosti je veoma bitan za nas Norvežane – kao i za sve koji razumiju značaj sopstvene slobode i svog ustava.

“Mi smo zahvalni na svemu što su oni preduzeli u Eidsvoldu, i srećni smo što možemo uživati u plodovima njihovog rada – da se naše društvo moglo, a i još može, razvijati na bolje za ljude koji u njemu žive.Mi smo veoma srećni što naši prijatelji ovdje u Igalu čine naš praznik toliko lijepim za nas dok smo daleko od kuće – hvala na tome!”, kazala je Hansen.