Mugoša: Raste svijest da se porez mora plaćati

Podijeli

Poreska uprava je za nepune dvije godine naplatila 50 miliona eura shodno Zakonu o reprogamu poreskog duga, a iz te institucije je saopšteno da su zadovoljni trendom smanjenja poreskog duga i da je porasla svijest poreskih obveznika i lokalnih samouprava da se poreske obaveze moraju plaćati.

To je na okruglom stolu „Javne finansije između dostupnosti i tajni“, koji je organizovalo Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), rekao direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

On je kazao je da su u toj instituciji zadovoljni trendom smanjenja poreskog duga.

„Jednako kao što možemo da kažemo da smo zadovoljni smanjenjem poreskog duga, možemo da kažemo da smo kroz izradu Plana vrlo posvećeno napravili analizu poreskog duga i od nekoliko mjera, koje daju efekte izvojili smo reprogram“, naveo je Mugoša.

On je istakao da je Poreska uprava naplatila 50 miliona eura za nepune dvije godine.

„Očekujemo da u narednih dvije i po godine reprogama, taj iznos bude viši od 100 miliona eura“, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, vrlo je značajno da je u prethodnom periodu povećan stepen poreske discipline, navodeći da je porasla svijest poreskih obveznika i lokalnih samouprava da se poreske obaveze moraju plaćati.

„U najbolji prilog tome govori podatak da, uz nikad manje represivnih mjera, nije Poreska uprava naplatila bolje prihode. U četiri mjeseca ove godine naplatili smo 26 miliona eura prihoda više nego što je planirano, a plan je povećan za 80 miliona u odnosu na prošlu godinu“, istakao je Mugoša.

On je kazao da je siguran da će se trend smanjenja poreskog duga u narednom periodu nastaviti.

„Imamo nekoliko državnih kompanija – Montenegro airlines i tri željeznička preduzeća čiji poreski dug je na današnji dan 30 miliona eura. Montenegro airlines je u prethodnih godinu i po zaustavio rast poreskog duga, jer se sve isplate vrše sa doprinosima, a Željeznička infrastruktura je to pokazala kroz reprogram poreskog duga“, naveo je Mugoša.

Kako je podsjetio, 90 miliona eura je bio dug lokalnih samouprava na kraju decembra 2014. godine.

„Ministarstvo finansija je, da bi dalo podršku stabilizaciji javnih finansija, dalo mogućnost da se te obaveze plate na period od 20 godina. Ukupan reprogramirani dug je bio 90 miliona eura, na današnji dan je dospjelo 14 miliona eura koje su lokalne samouprave platile. Taj dug trenutno iznosi nekih 76 miliona eura“, kazao je Mugoša.

Kako je istakao, ovo je prvi put u posljednijh 15, 20 godina „da imamo kvartal da sve lokalne samouprave uredno isplaćuju plate sa porezima i doprinosima“.

„U cilju konsolidacije lokalnih finansija, uzeli smo za obavezu da svaka do lokalnih samouprava, pored tekućih obaveza plati kvartalno jednu obavezu iz tog perioda. To znači da ćemo na kraju ove godine imati, pored uredno plaćenih doprinosa za 2019 godinu, i četiri uplate kvartalne za stare poreske obaveze. Očekujem da ćemo na kraju 2019. godine imati smanjenje poreskog duga lokalnih samouprava u iznosu od 15 do 20 odsto“, naveo je Mugoša.