G20: Internet divovi da plaćaju poreze zemljama gdje ostvaruju dobit a ne gdje im je sjedište

Podijeli

Zemlje članice skupine G20 planiraju novu poreznu politiku za digitalne divove poput Googlea, smjerajući na oporezivanje tih kompanija tamo gdje ostvaruju dobit, a ne gdje im je sjedište, objavio je u četvrtak japanski poslovni dnevnik Nikkei.

Ministri finansija 20 vodećih razvijenih i ekonomija u nastajanju vjerovatno će usvojiti nacrt takve poreske politike na sastanku zakazanom sljedećeg mjeseca u japanskom gradu Fukuoki, prije skupa šefova država i vlada članica G20 u Osaki, piše Nikkei, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema novoj poreskoj politici, usmjerenoj na kompanije kao što su Google, Apple, Facebook i Amazon, “prihodi od oporezivanja išli bi zemljama koje svjetskim digitalnim korporativnim divovima pružaju veliku bazu korisnika”, prema neimenovanim izvorima Nikkeija.

Članice G20 nastojaće da postignu konačni dogovor u 2020. godini, a detalji bi tek trebalo da budu razrađeni. Jedna od mogućnosti je i distribucija prikupljenih poreskih prihoda prema broju korisnika u svakoj zemlji zasebno.

To bi, na primjer, značilo da bi se prihodi od oporezivanja Facebooka, koji je centralizovao prijavu dobiti i prihoda i plaćanje poreza u Irskoj kako bi iskoristio njihove niske poreske stope, raspodijelili na područja s više korisnika.

Detalji o načinu prikupljanja i distribucije poreskih prihoda i obuhvatu kompanija bi tek trebalo da budu razrađeni, između ostalog uz asistenciju OECD-a.

A da li Crna Gora planira da oporezuje internet gigante koji kod nas ostvaruju dobit, čitajte u posebnoj vijesti:

Koliko Google i Facebook zarađuju u CG: Poreska uprava se priprema za uvođenje “digitalnog poreza”