3 Jungove komponente za uspjeh: San, cilj i rad

Podijeli

Biografije mnogih poznatih ličnosti začuđuju nevjerovatnim činjenicama o transformaciji, čiji smisao tačno otkriva izreka “preko trnja do zvijezda”.

Takve srećnike zovu miljenicima sudbine, smatrajući da se sve njihove zasluge svode na sposobnosti da budu na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Ali to nije tako jednostavno. Po pravilu, većina “srećnika” potrošila je mnogo vremena i energije na ostvarenju svojih snova.

Želje, mogućnosti i sinhronizacija

Psiholozi vjeruju da se čuda događaju samo u životima onih ljudi koji su uspjeli da pripreme plodno tle za njih. Sa ovim je u potpunosti bio saglasan i poznati Frojdov učenik, švajcarski psiholog Karl Gustav Jung.

On je razvio teoriju sinhroniciteta, čija je suština sljedeća: Ako čovjek želi nešto mnogo i radi na svom cilju, onda će se u njegovoj sudbini sigurno desiti događaji koji će ga dovesti do njegovog postignuća.

Pri tom na prvi pogled, oni mogu izgledati slučajni i apsolutno ne povezani sa snom. Ali vremenom sve se sjedinjuje u jednu tačku kao samo po sebi. To jeste dešava se obično čudo.

Na primjer, radnik banke sanja da postane pjesnik i piše pjesme “za sebe”. Jednog dana donosi čvrstu odluku da pokaže svoje stvaralaštvo pravom književniku, ali među svojim prijateljima nema takvog. Dva dana kasnije, pjesnik početnik slučajno upoznaje iskusnog pisca i uz njegovu pomoć objavljuje svoju prvu zbirku. Da, susret sa piscem se pokazao srećnim, ali ne i slučajnošću, već ispoljavanjem sinhroniciteta. Jer, ništa se ne bi desilo da pjesnik nije radio na ostvarenju sna.

Komponente uspjeha

Dakle, da bi mehanizam sinhroniciteta proradio, to zahtijeva da postoje tri važne komponente, potpuno zavisne od čovjeka – san, cilj i rad.

San

Ovo treba da bude najjača i najsjajnija želja, da samo pri pomenu nje se podiže raspoloženje. Pri tom razmišljati o njoj treba bez straha. A ako vam ništa ne pada na pamet, onda možete uraditi ovu vježbu. Treba odgovoriti na pitanje: “Šta bih učinio ako bih imao čarobni štapić?”. Odgovor će se sigurno naći, nevažno da li se u datom slučaju taj san čini neostvariv.

Cilj i plan

Jasna formulacija cilja i nekoliko tačaka koje se odnose na njegovo postizanje vezuju efemernu želju za stvarnost. Pri tome, nema potrebe smišljati sredstva za ostvarivanja sna. Za njih će se pobrinuti sam život.

Rad

Sanjati i planirati nije dovoljno. Neophodno je djelovati. Čak i ako je cilj veoma dalek, uvijek se može napraviti mali korak prema njegovoj realizaciji. To jest, donošenjem odluke, neophodno je početi djelovati ovdje i sada u mjeri svojih mogućnosti. Na primjer, sanjajući da odete u Pariz, možete samo da sjedite i gledate fotografije ovog divnog grada, ali bolje je srediti pasoš, učiti francuski jezik i izučiti sve nijanse odmora u tom gradu. Vjerovatno da će vam posle nekog vremena život prirediti iznenađenje – avionsku kartu do Pariza.

Jung je vjerovao da Univerzum podržava čoveka i uvijek podstiče njegove dobre zamisli. Ali za ostvarenje sna nije dovoljno samo imati cilj. Važno je da ne ležite, već mnogo radite u potrebnom smjeru.

Prevela i pripremila: Beba Muratović – bebamur.com