Kako djetetu u digitalnoj eri predstaviti novac

Podijeli

Tradicionalan način plaćanja – gotovinom, sve više zamjenjuje plaćanje karticama, putem mobilnog telefona ili interneta. Kako onda objasniti djetetu vrijednost novca ako ono ne može da ga vidi?

Kada je riječ o novcu, važno je raditi na finansijskoj disciplini djece od njihovih malih nogu. Djeca nemaju izgrađen odnos/osjećaj prema novcu i imaju tendenciju da ga troše kao da raste na drveću. Većina djece postaje svjesna koncepta novca čak i prije nego što nauči da sabira ili oduzima, ali tek kasnije postaje svjesna činjenice da roditelji moraju da rade kako bi taj novac zaradili.

Konkretno, jasno, razumljivo

Preporučuje se, da sa finansijskim opismenjavanjem djeteta treba početi kada ono ima dvije ili tri godine, i to na jednostavan i jasan način. Njegovo shvatanje svijeta novca treba da se zasniva na razumijevanju novca u fizičkom obliku.

Kada se procijeni da je dijete dovoljno zrelo može se preći na objašnjavanje promjena načina života i navika do kojih je došlo usljed pojave novih tehnologija odnosno digitalizacije. Razmišljanje i sagledavanje stvari iz ugla djeteta pomoći će u komunikaciji sa njim i pravilnom shvatanju novca.

Djeca nisu u stanju da sagledaju “širu sliku”. Zbog toga je neophodno da se djetetu praktično i razumljivo objasni, kako je potrebno da radi i zaradi novac da bi moglo da sebi kupi igračku, odjeću, knjigu i sl. Ključna stvar koju je neophodno da dijete usvoji i razumije jeste da je količina novca ograničena i da mora da ga koristi racionalno.

Ništa nije besplatno

Kada dijete napuni 6 godina, već je dovoljno zrelo da se upozna sa različitim načinima plaćanja. Koristite svaku priliku, pa tako da i u igri sa njima, na primjer plaćate restoran, račune u prodavnicama, bioskopu i sl. opišete i pokažete proces plaćanja. Objasnite mu šta može kupiti kovanicama – na primjer čokoladu u prodavnici. Na taj način će dijete najbolje stvoriti sliku o vrijednosti novca.

Objasnite mu da isti iznos može platiti karticom ili gotovinom. Tako će dijete shvatiti da su kreditne kartice samo jedan od oblika plaćanja.

U prva tri razreda osnovne škole neka dijete bude prisutno kada se odvija stvarni proces kupovine odnosno potrošnje. Tako će bolje shvatiti cikluse u trošenju novca. Pođite zajedno u banku ili poštu da platite račune. Na ovaj način, dijete će lakše razumjeti da je količina novca ograničena i da se ne može samo podizati sa bankomata.

Od banke do bankomata

Kada dijete napuni 9 godina, već je dovoljno zrelo za ozbiljno objašnjenje o funkcionisanju i korišćenju bankomata. Sa djetetom pođite u banku i objasnite mu da ćete novac, npr. novčanicu od 10 EUR, uplatiti na bankovni račun. Sljedećeg dana ili nakon nekoliko dana, dok je ovo iskustvo u sjećanju djeteta još svježe, pođite do bankomata i podignite tih 10 EUR koje ste prethodno uplatili na račun u banci. Objasnite mu da je novac koji ste podigli, isti onaj koji ste prethodno zajedno ostavili u banci.

Djeca treba da budu upoznata sa funkcionisanjem bankomata i nauče osnovno pravilo: koliko ste uplatili ili imate na računu, toliko možete da podignete.

Nakon ovog poučnog iskustva, mogu se očekivati mnogobrojna pitanja na ovu temu koja se ne smiju izbjegavati. Iako smatrate da ste djetetu već dovoljno objasnili i bili jasni, svakako mu recite da ste tu za sva njegova pitanja i da može da vas pita sve što mu nije jasno.

Djeci starijeg uzrasta lakše je objasniti pojam novca, njegovu vrijednost i ograničen iznos, otvaranjem računa u banci na ime djeteta. Izvodi će glasiti na njegovo ime, ali su roditelji tu da, zajedno sa njim, vrše kontrolu obavljenih transakcija i stanje na računu i pomognu mu da shvati zbog čega i kada se stanje na njegovom računu povećava ili smanjuje; da je zbog obavljene kupovine npr. bicikla u vrijednosti od 300 EUR smanjeno njegovo stanje na računu za taj iznos.

Digitalni svijet

Djeca danas odrastaju u svijetu pametnih telefona, tableta i laptopova. Djeca se vrlo rano upoznaju sa igricama, aplikacijama, crtanim filmovima i filmovima, koje igraju ili gledaju na pametnim uređajima. Kada dijete krene u prvi razred može mu se pokazati i online prodavnica gdje može da kupi aplikaciju ili igricu. Dijete živi u uvjerenju da je sve to besplatno. Važno je da shvate da svi raspolažemo ograničenom količinom novca i da svaki euro mora da se isplanira i pametno iskoristi, na visini zadatka. To znači da se početkom svakog mjeseca ili nedjelje (kod djece koja primaju džeparac) izdvaja i planira novac po kategorijama. Jedna od ovih kategorija je i zabava u koju svrstavamo igrice. Tako na primjer, možemo utvrditi da je dijete potrošilo 3 EUR za nedjelju dana, za obavljenu online kupovinu igrice. U tom slučaju, novac se ne koristi samo kada je fizički predat, novčanice ili kovani novac. Danas, se pod tim podrazumjeva i novac u digitalnoj formi, bezgotovinski plaćanje. Zgodno rješenje za online kupovine su prepaid kartice, na koje možete uplaćivati novac, a djeca uče da je dostupan samo određeni iznos novca na kartici. Takvu karticu koristimo kad se registrujemo na veb prodavnicu za mobilne aplikacije ili na aplikacije poput APP Store na Google play-u.

Upravljanje budžetom

Jedna od najvažnijih lekcija koju moramo naučiti djecu jeste kako da upravljaju svojim budžetom. Kada dijete krene u prvi razred preporučuje se da počne da prima džeparac i tako počne da uči da odgovorno upravlja finansijama.

Postoje jaki argumenti koji idu u prilog tezi da je džeparac najbolji način da dijete postane finansijski odgovorno. Djeca bi trebalo da znaju za koju vrstu troškova je novac namijenjen. Treba ih ohrabriti da od džeparca uštede izvjesnu sumu. U svemu ovome, najvažnija odluka je iznos džeparca. Ova odluka treba da bude zasnovana na ličnim i porodičnim vrijednostima, prihodu domaćinstva i zdravom razumu. Pored toga, džeparac se može iskoristiti i kao sredstvo za učenje: on predstavlja odličnu pripremu za odrastanje.

U praktičnom smislu, poželjno je davati djeci manje iznose i najaviti period kada planirate postepena povećanja džeparca. Svrha džeparca od malih nogu jeste da dijete nauči da raspolaže novcem, što znači ako prvog dana potroši sve, onda ništa neće imati do sljedećeg džeparca. Tako se dijete uči samostalnosti, odgovornosti i štednji. Ipak, u džeparac ne spadaju školski troškovi, članarine za sportske ili plesne klubove, časovi jezika ili muzike. Mada, djetetu možete već od desete godine dati da samo odnese novac i plati ratu za školarinu. Zahvaljujući tome ono postaje svjesno koliko trošite na njega i uči da na vrijeme plaća račune i bude odgovorno prema ličnom budžetu.

Pažnja: Zamke

Manja djeca još uvijek nisu svjesna vrijednosti kupovine ili pojedinačnog proizvoda, tako da su idealna meta za online ili mobilne prevare. Kako bi se ovo izbjeglo, ne treba im se dozvoliti da samostalno obavljaju ove kupovine.

Čak i kada je dijete veće i shvata princip kupovine karticom, ipak će u drugom i trećem razredu osnovne škole biti veoma teško da izbjegne zamke prilikom kupovine u aplikaciji putem telefona. Zbog toga je najbolje da se, u tu svrhu, odredi mjesečni budžet. Tom prilikom, budite konkretni i jasni.

Cijenu aplikacije treba vrednovati u odnosu na djetetov džeparac i objasniti mu šta bi sve moglo da kupi za taj novac. Ukoliko jedna aplikacija košta 5 EUR, djetetu se mora objasiti, da za taj iznos u prodavnici može kupiti dvije čokolade. Ako dijete, na primjer dobija 30 EUR džeparca, reći da je to isto što i 6 novčanica od 5 EUR. Prilikom svake kupovine aplikacije koja košta 5 EUR, za toliko smanjuje svoj džeparac. I ako uzme više aplikacija, istaći mu da neće biti u mogućnosti da kupuje druge proizvode koje želi.

Takođe, dijete treba savjetovati da koristi besplatne aplikacije. Djetetu treba jednostavno predstaviti logiku, da odricanjem od aplikacija štedi novac koji može iskoristiti za kupovinu drugih stvari koje želi. Svakako, poželjno je podsticati dijete da koristi aplikacije i igre koje razvijaju logiku, vještine za efikasno rukovanje novcem i preduzetništvo.

Izvor: NLB blog