Žugić: Između nacionalne valute i eura uvijek biram euro

Podijeli

Uvođenje eura je naš najveći ekonomski benefit, jer stabilna valuta može da bude odraz samo stabilne i jake ekonomije, smatra guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

“Mislim da je uvođenje eura u Crnoj Gori naš najveći ekonomski benefit. To je uvođenje potpunog reda u monetarne vlasti. Kada bih mogao da biram između nacionalne valute i eura, uvijek bih kao guverner odabrao euro. Nema političkih pritisaka a benefiti su ogromni”, kazao je Žugić u intervjuu za Bankar.rs.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, kaže da kriza uvijek vreba, “a to da li smo danas u krizi ili smo van nje, pitanje je samo percepcije”.

“Generalno moramo raditi u dobrim vremenima i stvarati prostore i sigurnosne bafere za vremena koja mogu doći kasnije, u nekoj fazi lošijeg ekonomskog okruženja. Mi smo mali i posredično otvoreni, a tu je usporavanje globalnog rasta i usporavanje rasta u njemačkoj auto industriji, kao i trgovački ratovi između SAD i Kine, te brojne druge neravnoteže na globalnom nivou, što se posljedično reflektuje na manje i otvorene ekonomije a negativan impakt definitivno može da se desi kod nas. Upravo zato treba raditi na snaženju institucija, na kadrovskom jačanju i na zalihama iz dobrih vremena za ne daj bože”, rekao je Žugić.

On je ponovio da stečajevi u Atlas i IBM banci nijesu uzdrmali crnogorsko bankarsko tržište, već naprotiv – nakon toga su unaprijeđeni svi bankarski parametri.

“Početkom decembra uveli smo privremenu upravu, a početkom januara je u manju banku ušao stečaj, a dva mjeseca kasnije i u Atlas banku. Svi ključni bankarski parametri su unaprijeđeni. Raste nam likvidnost, rastu depoziti i mislim da smo otkinuli takoreći kontaminirani dio bankarskog sistema i dobili mnogo zdraviji domaći bankarski sistem”, objašnjava Žugić.