Milijarderi na čelu sa Sorošem traže da se bogatima uzme tri milijarde dolara

Podijeli

Sve veći jaz između najbogatijih jedan odsto Amerikanaca i ostatka stanovništva Demokratska stranka želi da stavi u središte kampanje predstojećih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Raspravu o potrebi i načinima ispravljanja ekonomskih nejednakosti u američkom društvu je dodatno rasplamsalo otvoreno pismo grupe 19 američkih milijardera na čelu s Džordžem Sorošem koji traže da se najbogatiji sloj dodatno oporezuje.

Održivo finansiranje

Osim moćnog finansijaša, pismo naslovljeno “Predsjedničkim kandidatima 2020.” potpisuju još Lisel i Regan Pricker, filmska producentkinja Abigejl Dizni kao i suosnivač Facebooka Kris Hjuz.

Potpisnici pisma pozivaju administraciju na podizanje saveznog poreza na imovinu za “održivo finansiranje” novih investicija u sektore poput obnovljivih izvora energije, besplatnih vrtića za svu djecu, otpisivanje studentskih kredita, obnovu infrastrukture te porezno rasterećenje domaćinstava s niskim primanjima, piše Poslovni dnevnik.

“Amerika ima moralnu, etičku i ekonomsku odgovornost da više oporezuje bogate. Uvođenje takvog poreza u interesu je naše države”, navode potpisnici pisma.

Prema njihovim procjenama, oporezivanje najbogatijih Amerikanaca donijelo bi budžetu dodatnih tri milijarde dolara u idućih 10 godina.

Argumentiraju i kako inicijativa za “umjereno oporezivanje” najbogatijih uživa podršku velikog broja građana SAD-a. Naime, 74 odsto birača podržava takvu ideju, uključujući i 64 odsto simpatizera Republikanske stranke.

Sve veći jaz između najbogatijih i ostatka stanovništva potvrdila je i nedavna studija centralne banke Fed.

U njoj stoji da je u protekle tri decenije imovina najbogatijih jedan odsto građana narasla za 21 milijardu dolara.

S druge strane, imovina donje polovine stanovništva na imovinskoj ljestvici istopila se za 900 milijardi dolara.

Prema podacima Nacionalnog zavoda za ekonomska istraživanja, najbogatijih 0,1 odsto Amerikanaca drži gotovo 20 odsto imovine u SAD-u, koliko posjeduje i 90 odsto stanovništva.

Još tokom 70-ih godina najbogatiji sloj posjedovao je sedam odsto nacionalnog bogatstva.

Teg za društvo

Valja naglasiti kako istup grupe milijardera nije usamljen posljednjih godina.

Džejmi Danmon, prvi čovjek banke JP Morgan, poznati investitor Voren Bafet i Stiven Švarcmen, predsjednik investicionog diva Blackstonea, javno su upozorili da je ekonomska nejednakost postala teg funkcionisanju društva.

U svakom slučaju, istup grupe od 19 milijardera naslanja se na javno objavljenu ideju demokratske senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Ona je predložila da se na imovinu vrijednu od 50 miliona dolara – poput hartija od vrijednosti, jahti, automobila i umjetnina – uvede porez po stopi od dva odsto. S dodatnih jedan odsto oporezivala bi se imovina vrednija od milijardu dolara.

Voren je izračunala da bi njen predlog zahvatio 75.000 domaćinstava, a prikupio bi 2,75 milijardu dolara tokom 10 godina.

Sličan predlog u ponedjeljak je iznio i član Demokrata Berni Sanders, ali on cilja na Vol Strit.

Sanders je iznio ideju državnog preuzimanja otplate duga po studentskim kreditima koje je 45 miliona Amerikanaca podiglo radi finansiranja svog obrazovanja. Dug iznosi 1,6 milijardi dolara, a bankama bi bio otplaćen oporezivanjem finansijskih transakcija na berzi, a ne od ličnih prihoda milijardera.