Savjeti za plaćanje u inostranstvu: Karticom je najpraktičnije, izbjegavajte podizanje keša s ATM-a

Podijeli

Sezonu odmora će mnogi građani makar dijelom provesti u inostranstvu i prije puta je uvijek prisutna briga – koliko novca ćemo na kraju zaista potrošiti.

Generalno, savjet je da napravite okvirni plan potrošnje na dnevnom nivou (što je preciznije moguće) pa onda to pomnožite sa brojem dana koliko ćete biti van zemlje i neka vam to bude glavni orjentir. Iako svi znamo da smo na odmoru svi “laki na novčanik” te da ćemo se sigurno vratiti s manje novca nego što smo planirali.

Jedna od osnovnih dilema pred put u inostranstvo jeste da li tamo da koristimo keš ili platne kartice. Prvo provjerite koja valuta je važeća u vašoj destinaciji i ako je u pitanju euro – vaše brige mogu biti relaksirane. Tada je plaćanje i kešom koji ponesete iz Crne Gore i karticom potpuno jednako, odnosno, nećete imati nikakav dodatan trošak prilikom kupovine.

Ali, u svakom slučaju, bilo gdje da idete, najviše novca pohranite na svom tekućem računu i plaćajte sa svoje debitne platne kartice. Ukoliko zemlja koju posjećujete ima svoju valutu (npr, Mađarska koja još koristi svoju forintu), dobro se raspitajte za kurs u odnosu na euro. Iako je ovdje generalni savjet da koristite platne kartice, mi vam preporučujemo da, recimo ujutro, prije izlaska iz hotela ili apartmana, odredite budžet za potrošnju za taj dan, razmijenite eure u lokalnu valutu u nekoj od mjenjačnica i da trgujete lokalnim novcem. Jednom kada razmijenite određenu svotu eura za lokalnu valutu, otarasićete se muke oko preračunavanja prilikom svakog plaćanja i slično. Ukoliko tokom dana potrošite utvrđeni “dnevni budžet”, uvijek imate karticu za trgovinu mimo plana.

U inostranstvu se inače mogu koristi gotovo sve platne kartice koje izdaju poslovne banke u Crnoj Gori, a to su VISA, Mastercard, Maestro i American Express.

Nije preporučljivo da se sa stranih bankomata podiže novac zbog visokih provizija. Ipak, u situaciji gdje nemate kud, takav potez vas može koštati i 5 eura, u zavisnosti od svote koju podižete. Nemojte da vas zavara to što bankomat pripada banci čiji ste klijent – u inostranstvu je to potpuno druga banka i svakako će vas orobiti za podizanje keša u inostranstvu.

Prilikom plaćanja debitnom karticom provizija se uglavnom ne naplaćuje, a u slučajevima kada ona postoji, znatno je niža od provizije za korišćenje bankomata ili plaćanjem kreditnom karticom.

Kao summa summarum ove priče, donosimo pet glavnih savjeta za sigurnu trgovinu u inostranstvu:

1. Kod svoje banke se detaljno informišite o naknadama koje plaćate sa svojim karticama u inostranstvu, ali i koji je trošak za podizanje gotovine sa stranih bankomata;

2. Odredite dnevni budžet za svaki dan proveden u inostranstvu i ako zemlja u kojoj boravite ne koristi euro, sumu koju planirate za potrošnju razmijenite za lokalnu valutu;

3. Izbjegavajte plaćanje kreditnim karticama;

4. Izbjegavajte podizanje gotovine sa bankomata u inostranstvu;

5. Bezbjednost na prvom mjestu: Nikada ne vadite platne kartice ili keš na otvorenom prostoru, jer su današnji “džeparoši” jako vješti i brzi.

Investitor.me