Nepodnošljiva lakoća zaduživanja: Kamate padaju, građani gomilaju kredite

Podijeli

Građani Crne Gore su za kredite i minuse na tekućim računima duguju bankama 1,2 milijardi eura ili tačno polovinu godišnjeg budžeta naše države.

Kako je saopšteno portalu Standard u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), kreditna zaduženost građana iz godine u godinu raste, dok su kamatne stope u padu.

“Kreditna aktivnost trinaest banaka u Crnoj Gori u toku 2019. godine iznosi 476,4 miliona eura”, kazali su u CBCG.

Prema podacima iz Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, 122.400 građana je kreditno zaduženo po osnovu kredita i kreditnih kartica.

“Ukupan dug građana (krediti, kreditne kartice i preduzetnici) na kraju maja tekuće godine iznosi 1.296 miliona eura, od čega se na komercijalne kredite odnosi 1.275 miliona eura. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u maju je iznosila 6,20 odsto i bilježi opadajući trend u odnosu na kraj 2018. godine, kada je iznosila 6,49 odsto”, ističu u Centralnoj banci.

Građani su se za pet mjeseci 2019. godine zadužili skoro devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“U odnosu na isti period prethodne godine krediti građana (sa kreditnim karticama i preduzetnicima), kod trinaest banaka, bilježe rast od 8,77%, što se može smatrati umjerenim rastom”, zaključili su u Centralnoj banci.