Kako se njemačka banka “izvukla” iz visokih kamata na štednju

Podijeli

Mnoge štediše u Njemačkoj uspjele su izbjeći trenutno niske kamatne stope jer su i dalje imale stare ugovore o štednji s visokim kamatnim stopama. Međutim, presuda Saveznog suda u ovoj zemlji omogućila je bankama i štedionicama da izađu iz nepovoljnog ugovornog odnosa.

Tako je Sparkasse Nurnberg ovih dana objavila raskid više od 20.000 ugovora o štednji.

Visoke kamatne stope na ugovore o štednji datiraju iz vremena do 2007. godine. Od tada, međutim, kamatne stope su naglo pale u eurozoni i finansijske institucije moraju platiti kazne za depozite kod Evropske centralne banke (ECB). To čini da banke imaju gubitke na mnogim ugovorima o štednji.

Godinama se banke, klijenti i potrošačka udruženja svađaju oko toga da li i pod kojim uvjetima banke mogu jednostrano obustaviti ugovore o štednji na kojima imaju gubitke.

Savezni sud pravde nedavno je u jednom predmetu presudio da je takav slučaj s premijskim ugovorom o štednji Kreissparkasse Stendal kada je postignuta posljednja premijska faza i kupci su dobili maksimalni bonus, javlja Handelsblatt.

Nürnberger Sparkasse je prva institucija koja u tolikoj mjeri sprovodi ovu presudu, ali će je vjerovatno slijediti i druge finansijske institucije.

Slučaj u Nurnbergu pokazuje veliku važnost koju stari ugovori i dalje imaju, posebno u štedionicama i zadružnim bankama, prenosi Indikator.ba.