Dobit Samsunga potonula više od 50%

Podijeli

Južnokorejska tehnološka kompanija Samsung u srijedu je saopštila da joj je operativna dobit smanjena za čak 56 odsto u drugom kvartalu ove godine, što je najviše posljedica slabosti tržišta memorijskih čipova.

Finansijski izvještaj je pokazalo da je operativna dobit u razdoblju od aprila do juna pala na 6.600 milijardi wona (5,6 milijardi dolara), prenose agencije.

Rezultati Samsunga, vodećeg svjetskog brenda pametnih telefona i memorijskih čipova, bili su neznatno viši od prognoze koju je kompanija objavila prošlog mjeseca.

„Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima”, navodi u saopštenju kompanije i dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje.

Rezultati odražavaju „nesigurnost ne samo u poslovnim područjima, već i u promjenama u globalnom makroekonomskom okruženju”, saopštili su iz Samsunga, pozivajući se na trgovinski rat između SAD i Kine i na tekuće trgovinske napetosti između Južne Koreje i Japana.

Naime, Japan planira da 2. avgusta ukloni Južnu Koreju s popisa zemalja koje su imale povlašćeni trgovinski tretman, što će se odraziti na Samsungovo poslovanje.

Prošlog mjeseca je ta zemlja naljutila Južnu Koreju pooštravanjem kontrole izvoza materijala koji se koristi u izradi čipova i zaslona, tvrdeći da je njihov odnos „značajno narušen”.

Ta odluka je uslijedila nakon što je južnokorejski vrhovi sud naredio japanskim kompanijama da isplate naknade za prisilni rad njihovih građana tokom japanske kolonizacije Korejskog poluostrva u periodu od 1910. do 1945.