Ne trebaju vam turističke agencije: Uputstvo kako da sami organizujete povoljno putovanje u inostranstvo

Podijeli

Povremeno čitamo da klijenti turističkih agencija imaju raznih problema pri realizaciji svojih putovanja – od neadekvatnog prevoza i smještaja pa sve do najradikalnijeg – otkazivanja putovanja dan ili dva prije.

Posljednji slučaj u Podgorici je samo posljednji u nizu takvih i ne ulazeći ko je i za šta odgovoran, donosimo vam uputstvo kako da sami, nezavisno od bilo koje agencije, isplanirate odmor u inostranstvu po povoljnim uslovima.

Bukvalno sve možete sami da organizujete – od kupovine avionskih karata, rezervacije smještaja, kupovine karata za muzeje, zoo vrtove i sve što vas zanima a dostupno je za rezervaciju online. Srećom, takvih sadržaja je sve više dostupno na internetu.

Počnimo redom:

Kupovina avionske karte

Sve više low cost aviokompanija leti ka Crnoj Gori i od nje i to je glavna prednost. Međutim, bez obzira da li putovali njima ili nacionalnim avioprevoznicima poput Montenegro Airlinesa, Air Serbije ili Turkish Airlinesa, prva preporuka je da karte kupite online. Dakle, ne preko agencija i drugih posrednika.

Uvijek koristite zvanične sajtove aviokompanija i prilikom “guglanja”, provjerite da li se radi o zvaničnom sajtu kompanije ili je u pitanju reklama za neku agenciju. S obzirom da sve više putnika karte kupuje online, agencije i ostali posrednici pomoću reklama pokušavaju da vas skrenu s puta i preusmjere na svoje servise. Zato uvijek provjerite da li je u pitanju zvaničan sajt kompanije. Donosimo one najveće koje saobraćaju iz Crne Gore:

Montenegro Airlines, Air Serbia, Turkish Airlines, Ryanair, Wizz Air, easyJet

Kada pronađete termine i cijene letova koje su vam prihvatljive, kupovina je jednostavna. Možete se ulogovati pomoću svog Facebook ili Google naloga a plaćanje ide preko neke od platnih kartica. Jednom kada završite proces kupovine, svi potrebni podaci vezano za let će vam stići na e-mail adresu s koje ste se prijavili (mail koji koristite prilikom prijave na Facebook ili gmail, zavisno koji nalog ste izabrali da se prijavite kod aviokompanije.

Ako kupujete kod low cost kompanija, nekoliko dana prije putovanja možete preuzeti svoje boarding karte na mail, štampati ih (ili preuzeti QR kod na mobilni telefon) i time ste odmislili “brigu” oko prevoza. Iako je generalni savjet da kartu kupite što prije, jer ćete u tom slučaju najjeftinije proći, mi vam preporučujemo da pogledate više datuma, jer pomjeranjem putovanja za samo nekoliko dana možete uštedjeti i više desetina eura. Ukoliko bude bilo kakvih izmjena vezano za let u međuvremenu, kompanija će vas o tome obavijestiti mailom.

Transfer

Poželjno je da se raspitate oko transfera s aerodroma do grada i nazad prije samog putovanja, kako ne bi gubili vrijeme pri dolasku. Ovo je bitno posebno zbog povratnog leta, kako biste se organizovali da stignete na vrijeme. Sve ove informacije dostupne su online, uključujući satnice i cijene karata.

Većina velikih gradova ima autobuski prevoz s aerodroma do centra grada, po veoma povoljnim cijenama.

Takođe provjerite i ostale vrste prevoza, poput tramvaja i metroa, kako bi lakše obišli sve što vas zanima. Taksi prevoz je po pravilu skup u velikim evropskim gradovima, ali uz Uber i to postaje dostupno. Prije putovanja provjerite da li u gradu koji posjećujete posluje ta taksi služba i ako je odgovor pozitivan, preuzmite aplikaciju. Za njeno korišćenje će vam trebati internet konekcija.

Rezervacija smještaja

I smještaj možete završiti online. Zahvaljujući platformama poput Booking.com-a i AirBnB-a, dostupan je smještaj po povoljnim cijenama čak i u gradskim jezgrima evropskih metropola.

Zavisno od budžeta kojim raspolažete, možete rezervisati krevet u nekom hostelu ali i komforniji smještaj u nekom apartmanu ili hotelu. Ti servisi su jako praktični jer pretragu možete filtrirati i na osnovu novca koji vam stoji na raspolaganju, što će vam ubrzati put do optimalnog smještaja.

Kada su u pitanju hosteli, obratite pažnju koliko kreveta ima jedna soba, jer ima putnika koji ne podnose spavanje sa većom grupom ljudi. Posebno ako na putovanje idete s nekim vama bliskim.

Kupovina karata za znamenitosti

Ulaznice za brojne muzeje, zoološke vrtove, dvorce i ostale znamenitosti su sve više dostupne online. Kupovinom tih karata na internetu prije samog putovanja može vam uštedjeti i do 30 odsto cijene ali i vrijeme, s obzirom da s online kartom izbjegavate redove za kupovinu na samom mjestu.

Sve više servisa je dostupno online, čak i rezervacija stola u restoranu, tako da dobro “skenirajte” grad koji posjećujete na internetu i pregledajte sve cijene, kako bi vaš boravak i planirane aktivnosti bile realizovane sa što manje rasutog novca i vremena.

Srećan put!

Investitor.me