Apple generiše 2,4 miliona radnih mjesta u SAD

Podijeli

Američki Apple je direktno ili indirektno odgovoran za 2,4 miliona radnih mjesta u SAD, saopšteno je danas iz te kompanije.

To je za 20 odsto više u odnosu na procenu Apple-a iz 2017. godine, kada je ta kompanija bila zaslužna za dva miliona radnih mjesta.

Proizvođač popularnog iPhone-a je saopštio da je njegova direktna radna snaga porasla sa 80.000 na 90.000 ljudi u roku od dvije i po godine, odnosno od posljednje procjene, prenosi agencija Reuters, javlja Tanjug.

Međutim, najveći dio procijenjenog rasta duguje se kompanijama poput Broadcoma koji u SAD proizvodi djelove za Appleove proizvode i trećim proizvođačima softvera koji prave aplikacije za njegove uređaje.

Britanska agencija podseća da se Apple suočio i sa kritikama, uključujući osudu američkog predsjednika Donalda Trampa zbog angažovanja fabrika u Kini za sklapanje većine svojih proizvoda.

Apple je na to reagovao izjavom da je u 2018. godini potrošio 60 milijardi dolara na proizvode i usluge američkih dobavljača i da to planira da poveća na 350 milijardi dolara do 2023. godine.

Kompanija Apple je u decembru prošle godine saopštila da će potrošiti milijardu dolara na izgradnju novog kampusa u Ostinu, u Teksasu, u kojem će biti angažovano do 15.000 zaposlenih i da će otvoriti direktna radna mjesta u Sijetlu, San Dijegu i Kalver Sitiju.