Zašto je kupovina stana u kojem ćete živjeti neisplativa investicija

Podijeli

Grant Kordone posjeduje više od 4 hiljade stanova. Ovaj preduzetnik i autor mnogih bestselera objašnjava zašto su stambene zgrade njegova najbolja investicija.

Prema njegovom mišljenju, nekretnine su najbolji način da vaše bogatstvo poraste. Ali ne bilo koje nekretnine. Kordone ulaže u stambene jedinice već 25 godina.

Ljudi misle da kupovinom kuće ili stana štede novac. Osim ukoliko nemate 20 miliona u kešu, nemojte to raditi. Jer, kako kaže Kordone za Entrepreneur, stan ili kuću ćete isplatiti tek kada ostarite. A ko želi da ima novac tek kada ostari?

Prema njegovim riječima, nekretnina u kojoj živite nije investicija jer ne ostvaruje povraćaj svakog mjeseca. Stoga, ova nekretnina nije imovina, već obaveza. I ne donosi vam prinos svakog mjeseca, već vi morate da plaćate radeći za nju.

Nekretnina vam oduzima mobilnost i vezuje vaš novac, tako da ga ne možete koristiti za realna sredstva, upozorava on.

Sektor nekretnina najviše pogoduje onim investitorima kojima ne odgovara volatilnost tržišta akcija. Ulaganje u komplekse stanova traži više kapitala, ali je jednostavnije za finansiranje. Iako na prvi pogled ne djeluje tako, banke će radije odobriti kredit jer ovakva imovina svakog mjeseca generiše prihod.

Zašto ulaganje u stambene zgrade?

Izbjegavajte rezidencije i stanove i kupujte samo više stanova na jednoj adresi.

Kordone objašnjava zašto je ulaganje u stambene jedinice odlična stvar:

Kada uspijete da dobijete avans, lakše ćete dobiti kredit za izgradnju stambene zgrade. Recimo, za zgradu sa 49 stanova po jediničnoj cijeni od 35.000 dolara, projektovani povraćaj iznosi 8 odsto. Na uloženih 1.750.000 dolara za ovakvu stambenu zgradu, kada se oduzmu svi troškovi, svake godine dobijate 140.000 dolara slobodnog novca. U slučaju da uložite 450.000 sopstvenog novca i 1.300.000 iz kredita, svake godine ćete plaćati ratu oko 78.000 dolara. Na kraju vam ostane 62.000 dolara godišnje. Ovo ne možete zaraditi sa običnom nekretninom.

Kordone navodi primjer kuće koju je izdavao u Hjustonu. Kada ga je napustio stanar, imao je problema da nađe novog. “Kada imate stan sa 16 jedinica, čak i kada je nekoliko njih prazno, i dalje vam se isplati. Što više vrata, to bolje”, piše on za Business Insider.

Za investitore koji se odluče za ulaganje u stambene zgrade, Cordone za početak savjetuje kupovinu od najmanje 17 stanova. Izbjegavajte rezidencije i stanove, i kupujte samo više stanova na jednoj adresi, ponavlja ovaj investitor i preduzetnik.