3 načina da provjerite investitora prije kupovine stana u novogradnji

Podijeli

Stanogradnja u Crnoj Gori, posebno u Podgorici i primorju, u sve je većem zamahu i sve veći krug ljudi može sebi da priušti kupovinu stana, makar na kredit. Tome su doprinijele i kamatne stope na stambene kredite kod crnogorskih poslovnih banaka, koje su značajno prethodnih 10-ak godina.

Ipak, kupovina stana je odluka koju ne donosite preko noći. Kao što ćete dobro birati kod koje banke i pod kojim uslovima ćete se zadužiti, dobro treba da birate i stan i sve što to podrazumijeva.

Iako se u Podgorici posljednjih deceniju i po “iskristalisalo” nekoliko najvećih građevinskih kompanija koji grade uglavnom veće stambene komplekse, ima dosta i manjih investitora u stambene objekte. Oni vas neće toliko privući lokacijom, s obzirom da su sve atraktivne površine pokupili “veliki igrači”, ali vam mogu pružiti druge pogodnosti, prije svega nižu kupoprodajnu cijenu.

Bilo je i nekoliko slučajeva prevara kupaca, gdje su kompanije uzele novac a nijesu završili objekat u dogovorenom roku. Generalno, ovdje je savjet da se prije konačne odluke dobro raspitate o investitoru, kako ne bi upali u ovaj ili sličan problem.

Donosimo tri savjeta kako da provjerite kompanije koje se bave stanogradnjom:

1. Guglajte

Google je pravi izvor korisnih informacija, iako ćete lako naići na lažne vijesti. Kada ste u potrazi za informacijama o određenoj kompaniji, bitno je da pažljivo birate ključne riječi u pretraživač. Uzmimo da se kompanija za koju se u ovoj prilici zanimamo naziva “Zgrada” – preporuka je da se u Google kuca, recimo: “zgrada, vijesti, stanovi”. Dobićemo sigurno niz rezultata. Ako se baš interesujemo da li su kupci imali problema s tom kompanijom a to zabilježili mediji, dobro bi bilo da se ukuca “zgrada, kupci, kupovina, problem” ili “zgrada, vlasnik, kupci, problem. Ako nam taj upit ne da pouzdane rezultate, male su šanse da je “Zgrada” imala probleme s kupcima. Ili da, u najmanjem, to mediji nijesu zabilježili.

Ukoliko, pak, naiđete na takve rezultate, prvo provjerite koji portal/medij je objavio tekst, te da li je bilo reakcija na samu objavu. Ukoliko vam Google ponudi relevantne medije s tekstovima o problemima koje je “Zgrada” imala, to bi valjalo da uzmete u obzir prilikom daljih odluka o kupovini.

Osim ove provjere, Google će vam dobro asistirati i prilikom pretrage dosadašnjih poslovnih podviga određene kompanije, pa možete vidjeti koje su sve objekte do sada radili, ali i njihove planove.

2. Finansijski iskazi i CRPS

U odluci za kupovinu stana vam mogu pomoći i finansijski iskazi kompanije.

Uvid u godišnje izvještaje o poslovanju vam pruža portal Poreske uprave, (pretraga iskaza kompanija je na desnoj strani: Finansijski iskazi -> Pregled finansijskih iskaza), gdje možete naći kompaniju koja vas zanima i provjeriti uspješnost njihovog poslovanja.

Ukoliko vidite da su rezultati dobri tokom niza godina i da je u pitanju uspješan investitor, on će sigurno imati prednost u vašoj odluci da baš sa njim sklopite života vrijedan posao kakav je kupovina stana.

Takođe, građanima je dostupan i Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), gdje možete da provjerite vlasničku strukturu kompanije.

3. Iskustvo postojećih stanara

Ukoliko je neko vama blizak već kupio nekretninu u tom objektu ili objektu u okolini koja vas zanima – to vam može biti zlata vrijedan izvor informacija. Raspitajte se kakav je kvalitet gradnje, ima li buke, kakvi su planovi za gradnju drugih važnih objekata ako ih trenutno nema (vrtići, škole, domovi zdravlja i slično). Riječ nekoga ko je već tu može imati težinu kao sve ove ostale informacije prikupljene iz prve dvije stavke.

Šta poslije

Nakon što provjerite reference investitora i njegov dosadašnji učinak, kao kupac imate pravo da detaljno provjerite sve u stanu (ako je već izgrađen).

Tražite projektnu dokumentaciju, jer stručnjaci kažu da je bitno da se “na terenu” odradi sve ono što je investitor preuzeo kao obavezu.

“Vrlo je bitno premjeriti stan, vidjeti da li kvadratura odgovara navedenoj u projektu i kupoprodajnom ugovoru, provjeriti površinu terase i da li je i ona uračunata. Kupci mogu sami da provjere i još neke stvari koje se vide spolja, na primjer podove, pločice, građevinsku stolariju… U kupatilu posebno treba obratiti pažnju na keramičke pločice i njihov nagib, inače poslije kupanja možete imati vodu u predsoblju umjesto u slivniku”, pojasnio je Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije za Blic.

Stručnjaci bi trebalo da se pozabave detaljima koji se ne vide na prvi pogled. Tako da sa sobom povedite majstora kako bi provjerio instalacije, njihov kvalitet i ugrađene materijale, a naglašava da je sve prisutnija preporuka da izolacija na instalacijama bude od neke vrste gume, umjesto od plastike.

Rodić navodi da je obaveza investitora, odnosno izvođača radova, da svi ugrađeni materijali budu atestirani, a zatim i kupci moraju da dobiju neku vrstu potvrde šta se nalazi u stanu koji plaćaju. Obavezna je i garancija na sve materijale.

Investitor.me