Ispod cijene: Neboder u Pekingu prodat online za 734 miliona dolara

Podijeli

Neboder u Pekingu sa 39 spratova, koji je oduzet odbjeglom milioneru, prodat je za 734 miliona dolara na online aukciji.

Neboder nadahnut zmajevima, sa pretjeranim vijencem i ispunjenim gornjim nivoima, ima neobičnu priču: Smješten na manje od pola milje od ikoničnog stadiona Ptičje gnijezdo, toranj visok 629 stopa završen je 2008. u četvrti izgrađenoj za Olimpijadu u Pekingu te godine. No, 2016. vlasti su oduzele vlasništvo nad neboderom kompaniji za nekretnine koju je kontrolirao prognani kineski milijarder Guo Wengui. Sud u Pekingu je, kako javlja Indikator.ba, zatim stavio zgradu na aukciju na web stranicu koju vodi gigant za e-trgovinu, Alibaba.

Guo Wengui-ja, za kojeg se tvrdi da je napadač korupcije i živi u SAD-u od 2014. godine, kineske vlasti traže zbog niza optužnica, uključujući prevaru i primanje mita. Mnogu njegovu imovinu vlada u Kini je zamrznula ili vratila u posjed.

Imovina je na kraju prodata za nešto manje od 5,19 milijardi juana (734 miliona dolara), samo 5 miliona juana (708.000 dolara) iznad početne ponude. Samo dva ponuđača su se prijavila za učestvovanje na aukciji, iako je više od 150.000 ljudi registrovano za gledanje prodaje online.

Kupac je identifikovan kao pekinška firma za imovinu Yucheng Zhiye, navodi se u saopštenju matične kompanije BBMG Corporation.

I grupa je možda jeftino pazarila zgradu: na aukcijskom popisu se tvrdi da toranj vrijedi više od 7,4 milijarde yuana (1,05 milijardi USD) – više od 40% iznad prodajne cijene. Guo tvrdi da nekretnina vrijedi još više. U videu koji je postavljen na YouTubeu, rekao je da je dobitna ponuda samo 10% njegove procijenjene vrijednosti.

Sa kombinovanim prostorom većim od 1,5 miliona kvadratnih metara, neboder trenutno služi kao kinesko sjedište američke tehnološke firme IBM. Dizajniran je da liči na zmajevu glavu, sa još četiri kule koje predstavljaju tijelo i rep stvorenja.

Comments are closed.