Ko je Veselin Mijač: Vlasnik hotela, šoping centra, poslovnih zgrada i zemljišta i – donator

Podijeli

Šira crnogorska javnost je tek nekoliko puta čula za njega: Šveđanin crnogorskih korjena Veselin Mijač posljednji put je privukao pažnju viješću da je donirao 180.000 eura za obnovu podgoričke Osnovne škole „Milorad Musa Burzan”, u kojoj je i sam bio đak.

“Crna Gora je zemlja budućnosti, vjerujem da će za 10-15 godina svaki građanin Crne Gore živjeti u ekonomskom blagostanju, u svakom slučaju mnogo, mnogo bolje nego sada. Dakle, napredak je ogroman, ali svi moramo da se angažujemo još više da se šanse koje Crna Gora ima sa resursima iskoriste. Povezivanje sa našim iseljenicima je odlična ideja”, kazao je Mijač u jednom od ranijih, rijetkih razgovora za medije.

Mijač koji decenijama živi u Švedskoj odnedavno je predsjednika prvog Udruženja Crnogoraca u Švedskoj „Sloga“, kojeg je on inicirao a jedan je i od dobitnika nagrade Uprave za dijasporu za unapređenje privrednog partnerstva.

On je prethodnih nekoliko godina u poslove u Crnoj Gori investirao 45 miliona eura. U ranijem razgovoru za Dnevne novine istakao je da namjerava da realizuje nove projekte i zaposli što veći broj mladih ljudi.

A ima i gdje – njegova poslovna sfera već je razgranata. Njegova švedska firma Savana osnivač je tri crnogorske ćerke-firme, Savana Continental Property Management & Lodging, Savana Commercial Retail i Savana Podgorica. U prve dvije je izvršni direktor a u trećoj ovlašćeni zastupnik. Njegov poslovni sistem angažuje oko 100 zaposlenih.

„Već radimo na novim investicijama i očekujem da ćemo krenuti u realizaciju do kraja ove godine. Ja sam sa 14 godina otišao u Švedsku, vremenom, ogromnim trudom, stekao kapital koji sam počeo da ulažem u Crnu Goru. U protekle tri godine uložio sam 45 miliona eura, bez zaduživanja. To je zarađeni novac na kojem nema ni jednog eura hipoteke. Vjerujem da ću do 2025. godine veći dio mog kapitala uložiti u Crnu Goru. Hoću da proširim biznis i zaposlim što veći broj ljudi“.

Prema raspoloživim podacima, Mijačeve firme raspolažu jednim od najvećih šoping centara u Crnoj Gori, podgoričkim Mall of Montenegro, koju je za 24 miliona eura kupio od turskih investitora a vlasnik je i poznate poslovne zgrade „Europoint“, takođe u Podgorici.

„Zgrada Europoint je jedna od najinteresantnijih u Podgorici i to sa aspekta evropskih ekoloških normativa. Zgrada je vrhunskog kvaliteta, a na klijenteli bi joj mogle pozavidjeti evropske prijestonice“, rekao je Mijač neposredno nakon zaključenja posla za „Europoint“.

Namjerava da još ulaže, prije svega u sektor nekretnina, sa fokusom na turizam.

„U razmatranje ćemo uzeti bankarstvo, turizam i poljoprivredu, kazao je Mijač.

Upravo se na to naslanja Mijačev poslovni potez u Reževićima, gdje je preko Savana Commercial Retaila ranije ove godine kupio veliki zemljišni kompleks od 6,5 hiljada kvadrata, na samoj pjeni od mora.

Prema procjeni „Vijesti“, Mijača je ova parcela koštala oko 3,8 miliona eura, a kad joj se doda i susjedna, takođe u njegovom vlasništvu, ukupna investicija u taj ekskluzivni zemljišni kompleks iznosi 5 miliona eura.

„Šta reći o sebi? Čini mi se da sam u stvaralačkoj fazi, što bi rekli slikari i angažovanje u Crnoj Gori mi daje još više elana. Dolazim po nekoliko puta godišnje, a ljetnji odmor uvijek familijarno provodimo u Crnoj Gori“, rekao je Mijač.

Crnu Goru vidi kao zemlju budućnosti.

„Vjerujem da će za 10-15 godina svaki građanin Crne Gore živjeti u ekonomskom blagostanju, u svakom slučaju mnogo, mnogo bolje nego sada. Dakle, napredak je ogroman, ali on tek predstoji ali svi moramo da se angažujemo još više da se šanse koje Crna Gora ima sa resursima iskoriste“, dodao je on.

Smatra da je povezivanje sa iseljenicima je odlična ideja.

„Mnogi su otišli prije više od jednog vijeka, stvorili kapital kojim danas upravljaju i uvećavaju ga njihovi potomci. Pove zivanje sa njima je jedna od velikih šansi Crne Gore“, smatra ovaj biznismen.