Najskuplji kvadrat u Beogradu 8.000 eura, kuća prodata za skoro 3 miliona eura

Podijeli

Vrijednost tržišta nekretnina u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosila je 1,8 milijardi eura, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike, saopštio je Republičkih geodetski zavod (RGZ).

Ukupna vrijednosti nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ je za 12 procenata veća u odnosu na isti period prošle godine kada je vrijednost tržišta bila 1,6 milijardi eura.

“Iako je obim prodaja nešto smanjen u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 48.000 kupoprodajnih ugovora, trend pokazuje da je cijena samih nepokretnosti porasla, imajući u vidu porast ukupne novčane vrijednosti za 200 miliona eura”, navodi se u saopštenju RGZ i dodaje da je “to ostvareno zbog rasta prodaje nepokretnosti u novogradnji i to za 13%, a uobičajeno je da novogradnja ima više cijene u odnosu na starogradnju”, prenosi beogradski Telegraf.

Više od polovine novčanih sredstava obrne se na nekretninama u Beogradu i to 995 miliona eura, što je značajan rast u odnosu na 830 miliona eura u prvoj polovini 2018. godine, saopštio je RGZ a slijedi Novi Sad gdje vrijednost tržišta iznosi 194 miliona eura, što je porast od devet miliona u odnosu na isti period lani.

Po vrijednosti tržišta slijede Niš sa 46 miliona eura, Subotica sa 32 miliona eura, Pančevo sa 25 miliona eura i Kragujevac sa 24 miliona eura.

Regionalno gledano, prema podacima RGZ, od ukupnog trgovanja nepokretnostima 27% se odvija u Beogradu, a 36% u Vojvodini.

Po strukturi u Srbiji su najtraženiji stanovi (47%) što je povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok se vrednosno u trgovini stanova obrnulo 850 miliona eura, što je za 75 miliona eura više.

Na tržištu nekretnina kuće drže 13 procenata udjela a poljoporivredno zemljište čini 20 odsto ukupnog trgovanja nepokretnostima. Novčana vrijednost tržišta poljoprivrednog zemljišta je oko 87,6 miliona eura a najviše cijene dostizalo u Bačkoj.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u prvoj polovini ove godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je 7.918 eura, a ukupna cijena stana bila je 973.888 eura, saopštio je RGZ dok je u “staroj gradnji” najviša cijena po kvadratu plaćena 3.600 eura za stan u ulici Kralja Petra u Beogradu, dok je najviše novca za stan u starogradnji, 870.000 eura, izdvojeno za nepokretnost blizini opštine Novi Beograd.

Najviše plaćena kuća sa okućnicom u ovom periodu dostigla je cijenu od 2.988.000 eura, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu u Beogradu, dok je rekorder u poslovnom prostoru sa cijenom od 2.680.000 poslovni prostor od 1.600 m2 u blizini zgrade Narodne skupštine.