Američki biznismen spasio avio-kompaniju: Islandski WOW Air ponovo će letjeti

Podijeli

Kada je islandski niskobudžetni avioprevoznik WOW Air bankrotirao u martu ove godine, malo je bilo onih koji su očekivali da će se kompanija već tokom ove godine vratiti u nebo. Ali nakon što je Michele Ballarin, jedan od vlasnika USAerospace Associatesa, kupio imovinu aviokompanije, upravo će se to desiti.

Ponovno pokretanje posla, pod bivšom markom WOW, predviđeno je za ovu jesen a linija Reykjavik-Keflavik do Vašingtona mogla bi započeti već u oktobru.

Prema nedavnoj konferenciji za novinare, WOW Air će za početak letjeti samo sa dva aviona, a do ljeta 2020. će uvesti četiri. Dugoročno, kompanija želi da angažuje 12 aviona.

Prevoznik će u početku djelovati pod Američkom operativnom licencom (AOC), ali će u dogledno vrijeme podnijeti zahtjev za operativnu licencu na matičnom Islandu.

Islandski magazin The Reykjavik Grapevine piše da je Ballarin “američki trgovac oružja” te da je njegov prvi pokušaj da preuzme imovinu WOW-a odbijen. On, međutim, nije odustao, već se na Island vratio ojačan pravnim i PR timom, kako bi dovršio posao. Kompanija će ostati islandska, zbog tamošnjeg zakona o privrendim društvima koji propisuje da stranci mogu posjedovati najviše 49% kompanije.

Forbes piše da su novi vlasnici uložili 85 miliona dolara kako bi kompaniju vratili u posao. Ballarin je nagovijestio promjenu poslovnog modela kompanije, između ostalog, osiguraće putnicima pristup aerodromskom klubu (lounge), hranu na letu koju priprema Michelinov kuvar kao i ukrcaj putem biometrijskih podataka. To je daleko od tipične ponude niskobudžetnog prevoznika.

Naglo zatvaranje WOW Air-a u martu nije samo putnike ostavilo na cjedilu. To je značajno uticalo i na ekonomiju Islanda. Bloomberg je tvrdio da je bankrot avio kompanije izazvao takav pad u turizmu da je cijela ekopnomija pala za 0,4 odsto, umjesto da poraste za prognoziranih 1,8 odsto.

Investitor.me/Forbes