Gejts ove godine dao 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe a još je bogatiji

Podijeli

Iako je ove godine donirao preko 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe, Bil Gejts od početka 2019. zaradio je 16 milijardi i tako postao “težak” 106 milijardi dolara.

“Riječ je o jednostavnoj strategiji ulaganja – preko 60 odsto bogatstva držim u dionicama”, kazao je osnivač Microsofta u intervjuu za Bloomberg.

Od ponedjeljka se oko 60 milijardi dolara Gejtsovog bogatstva nalazi upravo u dionicama koje posjeduje i zahvaljujući tome, kako je pojasnio Majkl Larson, investicioni savjetnik tog milijardera, Gejts je uspio da izgradi najveću svjetsku privatnu fondaciju bez smanjenja svog bogatstva.

Ipak, to bi se moglo promijeniti, ako se u SAD-u uvedu veći porezi, kao što posljednjih dana navode naslovnice svjetskih medija.

“Sumnjam da će porez na bogate proći, no ja ne bih bio protiv njega. Najbliže tome jeste porez na nekretnine za koji snažno zagovaram da se vrati na 55 posto, odnosno na postotak na kojem je bio prije nekoliko decenija, kazao je Gejts.

Iako je drugi najbogatiji čovjek na svijetu (odmah poslije Džefa Bezosa), Gejts je poznat kao zagovornik većih poreza na dohodak onih najbogatijih u Americi kao i veće finansijske transparentnosti fondacija.

“Ne sviđa mi se što postoji toliko fondacija za koje niko ne zna tko su njihovi vlasnici. Finansijska transparentnost je veoma bitna”, ocijenio je i dodao da sumnja da će i u budućnosti moći da se pohvali jednakim finansijskim uspjesima kao do sada.

Investitor.me/Jutarnji list