Amerikanci su najbogatija nacija na svijetu: Pretekli Švajcarce i oborili rekord

Podijeli

Amerikanci su sada najbogatija nacija na svijetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku svijeta postepeno “topi” bogatstvo.

To je posljedica zbrke oko brexita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Prema najnovijem Izveštaju o globalnom bogatstvu njemačke osiguravajuće kuće Allianz, prosječna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 eura (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 eura koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca. Navedeni podaci su za 2018. godinu, javlja Tanjug a prenosi B92.

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dvije trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.

U izvještaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi eura. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su građani SAD-a povećali nove uštede za 46 odsto.

Iako su SAD zauzele prvo mjesto u izveštaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa iznosom od 266.318 eura u odnosu na 227.364 eura koliko iznosi za SAD.

I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gdje ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi samo 100.370 dolara.

Generalno gledano, izvještaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine.

Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvjesnost oko brexita koja je povećala geopolitičke tenzije i “pooštravanje monetarnih uslova”.