Njemački grad želi nove stanovnike: “Nudimo vam mjesec dana plaćen smještaj, bez obaveza”

Podijeli

Mjesec dana potpuno besplatnog boravka – tako glasi plan kojim njemački grad Görlitz planira privući nove građane.

Smješten u saveznoj državi Saksa na samoj granici s Poljskom ovaj gradić sa 56.400 stanovnika odlučio je, po uzoru na ostale evropske gradove, Njemcima, ali i stranim državljanima ponuditi svoju verziju popularnih podsticaja za preseljenje.

Uz osigurani plaćeni smještaj kojeg potencijalnim kandidatima nude na period od mjesec dana, grad od njih ne traži ništa za uzvrat. Tačnije, ako se nakon mjesec dana odluče odseliti, oni to slobodno mogu učiniti bez vraćanja uloženih sredstava.

Iako Görlitz zbog očuvanog istorijskog jezgra godišnje posjeti više od 140.000 turista, još od pada Berlinskog zida grad muku muči s iseljavanjem stanovništva.

S obzirom da je grad već započeo s novim projektom, kako navodi The Guardian, iz gradske uprave poručili su kako su do sada primili već 150 prijava. Od toga je čak dvije trećine stiglo iz većih njemačkih gradova, dok su ostale pristigle iz susjednih zemalja, prenosi Novac.hr.

Osim evropskih prijava, vlasti su primile i nekoliko prijava iz SAD-a.

Inače, u posljednjih godinu dana sličnom praksom privlačenja stanovnika koristio se veliki broj gradova u Italiji, Grčkoj, Kanadi, ali i Turskoj.

No, za novim trendom ne zaostaju ni gradovi u SAD-u. Jedan gradu u saveznoj državi Oklahoma stručnjacima za ICT biznis za preseljenje nudi čak 10.000 dolara.