Kako izgleda raditi za Ilona Maska: Inteligentan je, brz ali ponekad i težak

Podijeli

Da je Teslin osnivač i izvršni direktor Ilon Mask komplikovana ličnost dobro je poznato.

Ove godine ekscentrični milijarder proglašen je za jednog od najboljih lidera u tehnološkoj industriji, ali isto tako zbog loših ocjena zaposlenih, Glassdoor ga je maknuo s liste top 100 izvršnih direktora svijeta.

No, kakav je Mask zapravo šef, Business Insider upitao je nekoliko bivših Teslinih zaposlenih.

I dok jedni tvrde kako se veliki broj radnika zapravo plašio Muska, drugi smatraju da to i nije bilo baš tako.

“Zbog velikog pritiska kojeg stavlja na tim, menadžeri projekta nerijetko mu se nijesu usudili suprotstavljati uprkos tome što su znali da je u krivu”, objašnjava jedan bivši zaposleni.

S druge pak strane, ne osporavaju činjenicu da je Mask prije svega izuzetno pametna i energična osoba koja razmišlja van okvira.

“Veoma je inteligentan, brz i bistre glave. Uvijek je 10 koraka ispred svih”, pojašnjava bivši radnik Tesle.

Uz to, kao pozitivnu stranu ističu i činjenicu da se uvijek trudio iz zaposlenih izvući ono najbolje. Uprkos velikom broju pozitivnih strana, po svjedočenjima bivših zaposlenih, može se zaključiti kako nije uvijek bilo lagano raditi sa šefom Tesle.

“Često je imao potpuno nerealne ciljeve. Ako bi on sebi nešto zacrtao, to je moralo biti tako, a ako zaposleni nijesu zadovoljili njegov standard, znalo je doći do vrlo neugodnih situacija, a ponekad i do otpuštanja cijelog tima”, kazao je jedan od zaposlenih.

Osim nemogućih ciljeva, kako pojašnjavaju, vođe timova i viši menadžment nikada nije imao mogućnost samostalnog donošenja odluka.

“Svaka ideja morala je prvo proći njegove ‘ruke’, ništa se ne može dogoditi da on za to nije znao”, dodao je.

Business Insider/Novac.hr