Krnovo

Arapi s Krnova napravili najveći vjetropark u regionu

Podijeli

Najveći vjetropark na Zapadnom Balkanu “Čibuk 1” svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina u Srbiji.

Investicija je vrijedna 300 miliona eura a obezbijedile su je kompanije “Vetroelektrane Balkana” i “Masdar” iz Abu Dabija.

Mađar je poznat u Crnoj Gori jer od januara 2018. godine imaju 49 odsto vjetroelektrane Krnovo kod Nikšića. Ostatak od 51 odsto kontroliše francuski Akuo Energy.

“Čibuk 1”, kako prenose beogradski mediji, snabdijevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spriječi više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je vjetropark “Čibuk 1” simbol uspjeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Otvaranje vjetroparka je, kako ocjenjuju beogradske vlasti, ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u Istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi.

U pitanju je sedmi vjetropark u Srbiji i četvrti po veličini u Evropi.

Masdar je, kako se ističe, globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja, dok je kompanija “Vetroelektrane Balkana” u stoprocentnom vlasništvu firme “Tesla Wind” a koja je zajedničko preduzeće kompanije Masdar, finske kompanije “Taaleri Energia” i njemačke investicione-razvojne kompanije DEG.