Premijer nije zabrinut što 70% mladih misli o odlasku: “To znači da se svijet otvara”

Podijeli

Podatak da 70,3 odsto mladih razmišlja da ode iz Crne Gore studentkinju Fakulteta političkih nauka u Podgorici Adelu ne čudi, jer, kaže, “država upravo mladima daje najmanje mogućnosti za neku bolju budućnost”.

“Većina ih odlazi ili za Ameriku ili u neke nama geografski bliže evropske zemlje, a i ja razmišljam da odem jer ovdje ne vidim neku perspektivu”, kaže studentkinja Adela za Radio Slobodna Evropa (RSE).

O ovom podatku crnogorski premijer Duško Marković kratko je za RSE prokomentarisao kako to “znači da se otvaraju granice, svijet se otvara, ponude su bolje”.

On je to rekao u prolazu, na marginama skupa o ekonomiji, u Budvi, gdje je inače odbio da odgovara na novinarska pitanja.

Od drugih državnih institucija RSE danas nije dobio komentar na podatke iz ovog istraživanja. Iz vladinog Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta na upućeni dopis nisu poslali odgovor, a ni šef Kancelarije za regionalnu saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori Edin Koljenović nije odgovarao na pitanja RSE.

Premijer Marković je, inače na regionalnoj ekonomskoj konferenciji u Budvi govorio o najnovijim demografskim kretanjima, ustvrdivši da “čak i kada stvorimo uslove za veće plate i kada izgradimo bolje puteve, to ne mora biti dovoljno da mladi i obrazovani ljudi ostanu ovdje”.

“Svima zajedno treba da nam je atraktivnije društveno i ekonomsko okruženje cilj. Trebaju nam kreativni poslovi, aktivna jezgra naučno-istraživačke misli nova znanja, kredibilni međunarodni partneri i centri privredne aktivnosti koji će privlačiti ne samo naše nego i stanovnike susjednih država. Jedino tako možemo odgovoriti savremenim demografskim izazovima”, kazao je Marković.

“Mislim da od ovih 70 odsto većina želi da ode zbog finansijskih razloga jer, znate, svi imamo nekoga ko je otišao u SAD putem programa ‘Rad i putovanja’ (Work & Travel) i oni za četiri mjeseca mogu da zarade iznos koji se u Crnoj Gori ne može zaraditi ni za pet godina”, kaže mladić koji je učestvovao u anketi britanske fondacije, a koji je studije završio u Turskoj.