Bosanski preduzetnik tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete

Podijeli

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova Prevent, tužio je početkom sedmice njemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu konkurencije i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga. Na primjer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu, kako javlja Reuters, odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegov Prevent, koji se inače specijalizovao za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljnjim akvizicijama.

“Ova tužba je potpuno neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju”, odgovorili su iz Volkswagena za Reuters.

Prevent Grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih kompanija dobavljača VW širom svijeta što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Njemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, oni su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim sarađuju zadnjih 20 godina, piše Jutarnji list.

U zadnjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, njemačke ćerke kompanije Preventa, CarTrim i ES Automobilguss, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana.

Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio pristao da Hastoru plati 58 miliona eura odštete. Zanimljvo, nakon toga, Prevent i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, Prevent Grupu je osnovao 1999. godine u Sarajevu.

Ta kompanija je za proizvodnju autopresvlaka ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom svoju su glavnu djelatnost proširili na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevinsku kompaniju AD Brodovi koja se bavi proizvodnjom jahti.