Studentski kolega o poznatom milijarderu: Jedna ključna osobina razlikuje ga od cijelog čovječanstva

Podijeli

Sa 17 godina, Ilon Mask napustio je svoj dom u Južnoj Africi i preselio se u Kanadu, gdje se upisao na Queen’s University u Kingstonu, Ontario.

Tokom svoje brucoške godine, u jesen 1990. godine, Mask se sprijateljio s Navaidom Farukom s kojim je živio u istoj spavaonici, prema knjizi Ešli Vens – Ilon Mask: Tesla, SpaceX i Potraga za fantastičnom budućnošću, piše CNBC Make It, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema knjizi, Faruk, Kanađanin koji je odrastao u Ženevi, povezao se s Maskom jer su obojica došli iz inostranstva, kao i zbog obostranog interesa za strateške igre. Živeći zajedno u sobi, Faruk je naučio puno o Masku, uključujući i njegovu osobinu koja ga definiše.

“Kad se Ilon upusti u nešto, on razvija različiti nivo zanimanja za to nego što imaju drugi ljudi”, rekao je Faruk u Vanseovoj knjizi. “Ovo razlikuje Elona od ostatka čovječanstva.”

Na primjer, Faruk se prisjetio 1991. godine kada je objavljena strateška videoigra Civilization, zbog koje su njih dvojica provodili sate igrajući se zajedno.

Prema kolegi, Ilon se mogao izgubiti u igri satima, a CNBC Make It je istaknuo nalaze istraživanja iz 2013. godine koje je povezalo sposobnost filtriranja odvraćajućih podataka s visokom inteligencijom.

Faruk je rekao: „Bili smo takve osobe koje možemo biti same na zabavi i ne osjećati se čudno. Možemo razmišljati sami sa sobom i ne osjećati se socijalno neugodno zbog toga.”

Prema knjizi, Maskov intenzitet, odnosno strastvenost bio je “konstanta” tokom dugog prijateljstva spomenutog dvojca, čak i izvan videoigara.

Na fakultetu je Mask ozbiljno shvatio svoje obrazovanje – studirao je poslovanje, takmičio se u javnom govorništvu i kao i u rezultatima ispita sa školskim kolegama, piše u knjizi.

Nakon ispita iz ekonomije, Mask, Faruk i ostali kolege iz razreda upoređivali su bilješke kako bi pokušali procijeniti koje će dobiti ocjene, a tada je postalo jasno da Mask radi puno bolju obradu materijala nego ostali. Makar se radilo o grupi učenika koji su bili u vrhu.

I drugi bliski Masku primijetili su tendencije u njemu kao i Faruk.

“Nazivao bi vrlo uporno”, rekla je autorki spomenute knjige o upoznavanju Maska na koledžu Dastin Mask, Ilonova prva supruga.

“Uvijek sam znala da je to Ilon jer telefon nikad nije prestao zvoniti. Čovjek ne uzima ne za odgovor. Ne možeš ga oduvati. Ja o njemu mislim kao o Terminatoru. Fiksira pogled na nešto i kaže: „Biće moje“.

Džastin je takođe rekla da je Mask upoređivao svoje ocjene s njenima. Ona i Mask pohađali su isti predmet psihologije, a nakon ispita Džastin je dobila 97 bodova, a Mask 98.

“Vratio se profesoru i porazgovarao o dva boda koja je izgubio i nakon toga dobio je svih sto”, rekla je Džastin u knjizi. “Činilo se kao da smo se uvijek takmičili.”

Čini se da Mask i dalje ima taj intenzitet i sposobnost da se izgubi u bilo kojem projektu. Rekao je Kari Svišer u novembru 2018. godine kako radi 120 sati sedmično, pokušavajući da poveća proizvodnju električnog automobila Tesla Model 3.

“Bilo je trenutaka kada, nekih sedmica … Nisam brojao točno, ali samo bih spavao po nekoliko sati, radio, spavao nekoliko sati, radio, sedam dana u nedjelji. Neki od tih dana sigurno su trajali 120 sati ili još luđe”, rekao je Mask.