Dobar znak za Evropu: Ekonomija eurozone ubrzala u januaru

Podijeli

Ekonomija eurozone ubrzala je u januaru zahvaljujući pojačanom prilivu novih narudžbi, najsnažnijem u sedam mjeseci, saopštila je londonska kompanija Markit.

Iz te kompanije kazali su da je indeks menadžera nabavke (PMI) porastao u januaru za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 51,3 boda, dostigavši najviši nivo od avgusta prošle godine.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad, prenosi HRportfolio.

Glavni poslovni ekonomista Markita, Chris Williamson, rekao je da se rast PMI-ja na najviši nivo od prošlog avgusta nadovezuje na dokaze mogućih pozitivnih promjena u ekonomiji eurozone.

„Tako su se na “ohrabrujuće otporan” uslužni sektor, zahvaljujući poboljšanju na tržištu rada, nadovezali i prvi znakovi stabilizacije u industriji“, naveli su iz Markita.

Oporavak ekonomije u zoni primjene zajedničke evropske valute prati pojačan priliv novih narudžbi, umjeren, ali najsnažniji u sedam mjeseci.

U Markitu ipak napominju da je inostrana potražnja i dalje slaba.

Među vodećim ekonomijama eurozone obuhvaćenim istraživanjem, Njemačka je u januaru zabilježila najsnažniji rast u pet mjeseci.

U Francuskoj i Španiji aktivnosti su blago usporile, a najslabiji rezultat zabilježila je Italija.

U takvom okruženju očekivanja poslovnih čelnika dodatno su poboljšana u januaru, zahvaljujući stišanim napetostima u kinesko-američkim trgovinskim odnosima.

Ekonomista Markita ocijenio je da se američka trgovinska retorika okrenula prema Evropi, a automobilski sektor posebno je osjetljiv na prijetnje carinama.

„Britanija je izašla iz Evropske unije ali će trgovinski pregovori i dalje stvarati neizvjesnost. Novi potencijalni izvor problema za poslovanje i trgovinu je koronavirus. Zato očekujemo da će eurozona izbjeći recesiju u ovoj godini, ali će teško dostići stopu rasta od jedan odsto”, dodao je on.