Ko će biti najveći gubitnik u ratu digitalnih valuta

Podijeli

Američki dolar mogao bi da izgubi titulu nenadmašne globalne valute ako centralne banke počnu da izdaju sopstvene digitalne valute.

“Ako postoji neko ko bi mogao da izgubi u ovoj igri, to su zaista SAD”, rekao je ekonomista ING-A Karlos Kokuzo na “Blokčejn nedjelji 2020” u Londonu. On je dodao da 90 odsto svjetskog deviznog prometa radi na dolarima, što znači da on prožima ekonomiju gotovo svake zemlje, prenosi B92.

Njegova izjava slijedi nedavni govor predsjednika Federalnih rezervi SAD, koji je rekao da je Fejsbukov projekat digitalne valute libra “pokrenuo požar”, naglašavajući zabrinutost SAD.

Kokuzo je naveo primjer Ukrajine, zemlje u kojoj se mnogo domaćih transakcija obavlja u dolarima.

“Ukrajina je ekonomija koja dosta koristi dolar, pa ga ljudi koriste za kupovinu, kao i grivnu, lokalnu valutu”, naveo je.

U svijetu u kom Kina stranim kupcima i kompanijama omogućava pristup digitalnom juanu, to bi imalo jak uticaj na potražnju dolara na tržištu deviza. Planovi Kine za izdavanje digitalnog juana su dobro uspostavljeni, pregovori koji traju već pet godina su, prema navodima, na kraju.

Iako su centralne banke mnogih drugih zemalja objavile svoje namjere izdavanja spostvenih digitalnih valuta, Kokuzo tvrdi kako njihovi planovi ne idu mnogo dalje od toga.

“Čini se da je stav prema centralno podržanim digitalnim valutama ‘Pa, ne planiramo da pokrećemo sopstvenu digitalnu valutu, ali obratićemo pažnju na to'”, objasnio je.

“Ako uzmete za primjer Banku Kanade, prošle nedjelje je izdala dokument u kojem navodi da planira da izradi plan digitalne valute za krizne situacije. Federalne rezerve ipak ne bi usvojile ‘čekaj i vidi’ pristup kao što je ovaj”, navodi Kokuzo.

Za sada, međutim, vjeruje da je Švedska centralna banka (Riksbank) istinski na tom putu, pilotirajući “hibridni model” za digitalnu valutu. To uključuje centralizovano izdatu e-krunu i korišćenje modela podvalutne distribucije s različitim subjektima koji ulaze u distribuiranu knjigu.