EU obezbjeđuje pomoć od 373 miliona eura za zemlje Balkana

Podijeli

Europska unija planira osigurati 373 miliona eura zemljama zapadnog Balkana kako bi podržala njihov socijalni i ekonomski oporavak od koronavirusne krize, rekao je visoki dužnosnik EU u srijedu.

EU takođe izdvaja 38 miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenim sektorima zemalja zapadnog Balkana, izjavio je povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi na svom Twitter nalogu.

– Pisao sam premijerima naših partnera na Zapadnom Balkanu da potvrdim da mi stojimo uz regiju u borbi protiv izbijanja koronavirusa, kazao je Varhelyi.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav izjavio je u srijedu da ta unija osmišljava program vrijedan 50 miliona eura za podršku Vladi Podgorice u rješavanju posljedica coronavirusne krize.
Pored toga, EU osigurava tri miliona eura za neposrednu pomoć crnogorskom zdravstvenom sektoru, rekao je Orav.

Podrška EU za ekonomski oporavak Srbije iznosit će 78 miliona eura, dok će 15 miliona eura biti osigurano za neposrednu kupnju i prijevoz medicinske opreme, rekao je šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrizi u odvojenom tvitu u srijedu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je rekao da ga je komesar Varhelyi informirao da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 68 miliona eura, od čega 28 miliona eura za zdravstveni sistem i 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Ranije u srijedu, ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji, Samuel Žbogar, rekao je da se EU obavezala osigurati do 66 miliona eura kako bi se pomoglo zemlji u borbi protiv epidemije koronavirusa i njegovog utjecaja na ekonomiju.