60 miliona eura za saniranje ekonomskih posljedica

Podijeli

Visoki predstavnici pri Evropskoj uniji danas su potvrdili prijedlog Evropske unije o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, a sve u cilju saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Crnoj Gori će iz tog paketa sredstava pripasti 60 miliona eura.

Kako je saopšteno, finansijska pomoć biće pružena u obliku zajmova po povoljnim uslovima, prenosi Pobjeda.

Najviše novca dobiće Ukrajina (1,2 milijarde eura), zatim Tunis (600 miliona eura), Bosna i Hercegovina (250 miliona eura), Jordan (200 miliona eura), Albanija (180 miliona eura), Sjeverna Makedonija (160 miliona eura) i Gruzija (150 miliona eura).

Kosovu i Moldaviji pripašće po 100 miliona eura.

Pomoć EU-a ovim zemljama poslužiti za pokrivanje neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19.

Uz potporu Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Kako je objašnjeno, sredstva će biti dostupna dvanaest mjeseci, a isplatiće se u dva navrata. Prosječno dospijeće zajma iznosiće najviše 15 godina. Pomoć će zavisiti od memoranduma o razumijevanju o kojem svaka zemlja partner treba da postigne dogovor s Komisijom.

Kako bi prijedlog mogao da stupi na snagu, njegov tekst moraju donijeti i Evropski parlament i Vijeće.