NLB banka

U Sloveniji pandemija prepolovila dobit banaka u prvom kvartalu

Podijeli

Banke u Sloveniji u prva su tri mjeseca ostvarile su 69,6 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je više od polovine manje nego u istom razdoblju prošle godine (149,5 miliona eura). Pad dobiti posljedica je manje povoljnih kretanja kako na strani nastajanja bruto prihoda banaka (manji prihodi), tako i na strani potrošnje (veći troškovi).

Prosječni kvalitet kreditnog portfolija martu nije pokazala uticaj obustave poslovanja u većem dijelu ekonomije zbog pandemije, navodi Banka Slovenije, koju vodi Boštjan Vasle.

Međutim, u prva tri mjeseca ove godine banke su već stvorile 12,5 miliona eura novih umanjenja i rezerviranja – koja su u jednakom razdoblju prošle godine mogle otpustiti i tako ostvariti zaradu.

Centralna banka dodaje da su banke ušle u trenutnu krizu s visokom adekvatnošću kapitala, likvidnošću i dobrim preostalim pokazateljima bankarskog poslovanja, a njihova stabilnost takođe je ojačana mjerama ECB-a i BS-a, “međutim, možemo očekivati da će se ​​pooštreni uslovi u domaćem i međunarodnom ekonomskom okruženju sve više odražavati na poslovanje banaka”.