Vlada odobrila zahtjeve 14.469 predzeća: Iz budžeta su isplaćene zarade za 61.402 zaposlenih

Podijeli

– Vlada je odobrila zahtjeve 14.469 predzeća za zarade zaposlenih za april u ukupnom iznosu od 16,3 miliona eura, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Iz budžeta su za tu svrhu su isplaćene bruto zarade za 61.402 zaposlenih.

Ona je danas predstavila realizaciju Programa za pomoć privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa za april.

– Prihvaćeno je 96,2 odsto zahtjeva. Odbijeni su zahtjevi onih preduzeća koja nijesu zadovoljila uslove učešća u programu, a to je da ta preduzeća nijesu izmirila obaveze po osnovu poreza i doprinosa za 2019. godinu obaveze ili su smanjili broj radnika u odnosu na februar – kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je od danas do kraja juna, moguće podnositi zahtjeve za majske zarade, prenosi Pobjeda.

– U ovih prvih 13 sati, do početka presa već je stiglo više od 3.000 zahtjeva sa subvencije za majske zarade – rekla je Sekulić.

Vlada, dodaje ona, neće pridužiti sa ovim vidom subvencija, odnosno ova podrška će se odnositi samo za aprilske i majske zarade.

– Nijesmo prepoznali potrebu privrede da nastavimo sa ovakvom vrstom subvencija. Više smo se bazirali sa subvencijama za razvoj – poručila je Sekulić.

Program za podnošenje zahtjeva za subvencije je otvoren od 1. maja na portalu Poreske uprave (PU). Koncept je takav da na osnovu odobrene prijave, odnosno zahtjeva, sredstva idu direktno na račun svakog zaposlenog koji je odobren kroz subvencije, a za pripadajuće poreze i doprinose na račun PU.

Razlike do pune neto zarade i punih iznosa poreza i doprinosa koji se na nju odnose uplaćuje poslodavac. Programom je predviđeno da sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate. Vlada je 24. aprila usvojila drugi paket ekonomskih mjera, kojim je predvidjela subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti.

Zatvorene su dobile subvencije u iznosu od minimalne bruto zarade, odnosno 365 eura ukupno, od čega se 222 eura odnose na neto platu. Ugrožene djelatnosti imaju pravo na subvenciju u iznosu od 50 odsto zarade, od čega se 111 eura odnosi na neto platu radnika.