Američki bioskopi traže pomoć države

Podijeli

Nakon više od šest mjeseci borbe sa pandemijom kovida 19, Holivud je objavio tužnu poruku o stanju u industriji kino-operatera.

Kako kažu, američki bioskopi “možda neće preživjeti” bez pomoći države.

Grupa predstavnika filmskih studija, vlasnika bioskopskih dvorana i reditelja pozvala je zakonodavce u Vašingtonu da pruže “specifično olakšanje” prikazivačima filmova, ističući da će bez državne pomoći skoro 70 odsto malih i srednjih kinematografskih kompanija biti prinuđen da proglasi bankrot ili izađe iz posla, piše portal SEEbiz.

Desetine poznatih filmadžija, među kojima su Džud Apatou, Džejms Kameron, Greta Gervig, Kristofer Nolan, Džordan Pil, Ves Anderson i Klint Istvud potpisali su pismo u kojem pozivaju saveznu vladu da pruži podršku industriji koja je i dalje zatvorena u većem dijelu SAD.

Nacionalno udruženje vlasnika bioskopskih dvorana, organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, poslala je pismo naslovljeno na vođu republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, opozicionog vođu Čarlsa Šumera, demokratsku predsednicu zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i čelnika republikanaca u Kongresu Kevina Makartija.

Udruženje Moušn pikčr (Motion picture) koja predstavlja glavne filmske studije potpisom se pridružila pismu, kao i Američka grupacija reditelja.

“Bioskopi su bitna industrija koja predstavlja najbolje što američki talenat i kreativnost mogu ponuditi. Ali sada se bojimo za njihovu budućnost”. U pismu ističu i da u nedostatku rešenja u skladu s okolnostima kinematografi možda neće preživjeti uticaj pandemije.