Poskupljuju polovna vozila: Pad tražnje novih automobila

Podijeli

Cijene polovnih automobila u Srbiji su u blagom porastu a zbog poskupljenja polovnjaka u Evropi može se očekivati još izraženiji skok cijena u regionu, rekao je za Tanjug portparol sajta Polovni automobili Branislav Grković.

On kaže da polako ono što se dešava na evropskom tržištu dolazi i kod nas pa polovni automobili u Srbiji ili drže cijenu ili im cijena blago raste.

Navodi da je Reno Megan 2016. godište u junu koštao prosječno oko 9,200 eura a sada oko 10.000 eura, dok je Punto iz 2008. sada skuplji za 300 eura.

“Na skok cijena utiču dva faktora, prvo značajno je manja ponuda polovnih automobila iz uvoza kod nas, za pola godine uvoz je manji za 30 posto, a na placevima je dosta manje automobila i prodaju se lageri. Drugo, utiču i dešavanja na evropskom tržištu, gdje potpuno neočekivano imamo rast cijena polovnih automobila u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji što su glavne zemlje odakle uvozimo”, kaže on.

Navodi i da je uvoz polovnih autobila u Srbiju bio godinama na istom nivou, da se ono što se uvezlo i prodalo, te da niko nije uvozio za lager.

“Sada imamo neočekivano poskupljenje polovnih automobila u Evropi, što se može objasniti odlaganje kupovine novog automobila kod građana. Tako je na evropskom tržištu u ponudi manje polovnih automobila prije svega u kategoriji do pet godina starosti”, rekao je on.

Dodao je i da je prodaja novih automobila na nivou Evrope drastično pala u ovoj godini.

“Može se očekivati da skok cijena polovnih automobila u Srbiji i regionu bude izraženiji u narednim mjesecima, jer automobili koji se sada nabavljaju u Evropi će za mjesec, do mjesec i po dana doći na naše tržište”, smatra on.