Mađarski AutoWallis želi postati glavni autodiler u regionu

Podijeli

Mađarska automobilska grupacija AutoWallis saopštila je da je završila akviziciju najvećeg slovenskog zastupnika BMW-a, A-Cosmos, za neotkrivenu sumu.

– Ovim korakom AutoWallis je ušao i na maloprodajno tržište automobila u zemlji i trenutno istražuje mogućnosti prodaje i ostaluh brendova u Sloveniji zajedno s vozilima uspostavljenog njemačkog proizvođača, navodi se u saopštenju mađarske kompanije.

Grupa se bavi maloprodajom i veleprodajom vozila, djelova i dodatne opreme, uslugama popravki i održavanja, kao i kratkoročnim i dugoročnim iznajmljivanjem vozila u 14 zemalja regije. U 2019. godini imala je promet od oko 220 miliona eura.

Već je prisutna u Sloveniji – s tim da je Wallis Automotive Europe bio ekskluzivni ovlašćeni predstavnik tamošnjih marki Jaguar i Land Rover, gdje će uskoro započeti i veleprodaju marke Opel, nakon odobrenja nadležnih tijela za zaštitu konkurencije, slično kao što je to slučaj za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

Član uprave i izvršni direktor Wallis Motor-a AutoWallis, Peter Antal, rekao je u izjavi da je cilj preuzimanja poboljšati prodajne rezultate u ljubljanskom zastupništvu, istovremeno povećavajući tržišni udio BMW-a u zemlji.