Svijet ide u najdublju recesiju: Šta nas čeka 2021. godine?

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ove godine globalni bruto društveni proizvod (BDP) pasti za 4,9 odsto, Svjetska banka (SB) predviđa pad od 5,2 odsto, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da će pad biti 6 odsto.

Računska komora Rusije u prognozi svjetskog BDP-a za 2020-2021. godinu navodi da će do kraja ove godine recesija u globalnoj ekonomiji biti najdublja u poslednjih 80 godina, piše B92.

U izvještaju Računske komore se navodi da su izgledi za globalnu ekonomiju i dalje neizvjesni zbog kontinuirane situacije sa kovidom 19. U drugom kvartalu su finansijske institucije počele da pogoršavaju svoje prognoze ne samo za 2020. godinu, već i za narednu.

Prošlo je samo nekoliko mjeseci od početka pandemije, a Međunarodni monetarni fond već predviđa pad globalnog BDP-a za 4,9 odsto u 2020. godini, u prethodnoj prognozi ta cifra je iznosila tri odsto. U poslednjoj krizi 2009. godine, koja je zahvatila cio svet, pad je iznosio 2,1 odsto.

Prognoze MMF-a za sledeću godinu takođe nisu optimistične. Predviđaju rast BDP-a za 5,4 odsto. Tako će na kraju 2021. godine globalni BDP biti 6,5 odsto niži od očekivanog u januaru. Obe prognoze ne podrazumijevaju ograničenja velikih razmjera zbog drugog talasa kovida 19. Brojne države se već vraćaju karantinu: ponovo je uvedeno vanredno stanje u Češkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a Nemačka se priprema za zaključavanje.