Kešom plaća manje od trećine Crnogoraca

Podijeli

U skoro svakom novčaniku naših građana nalazi se po jedna debitna kartica, rezultati su najnovijeg MasterIndex Crna Gora istraživanja koje je danas objavila kompanija Mastercard.

Pored 84 odsto ispitanika koji imaju debitnu karticu, 22 odsto ispitanika poseduje kreditnu karticu, dok 14 odsto njih ima obe vrste platnih kartica.

Da se kartice redovno i koriste govore podaci da je 31 odsto kartica u upotrebi svakog dana, a još 33 odsto njih se koristi par puta nedeljno. Debitne kartice kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (57 odsto ), odjeće i obuće (43 odsto ) i goriva (25 odsto ), dok kreditne kartice kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno se najčešće koriste prilikom kupovine odjeće i obuće (45 odsto ), namještaja, hrane i potrepština (42 odsto ). Zanimljivo je i da su platne kartice sve češći izbor prilikom različitih kupovina, plaćanja i rezervacija na internetu, što je izjavilo 47 odsto korisnika debitnih i 53 odsto korisnika kreditnih kartica.

– Rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su da građani kao najveću prednost kartičnih plaćanja vide jednostavnost korišćenja i mogućnost da svojim sredstvima pristupe bilo kada i bilo gde, dok se četvrtina korisnika odlučuje za konkretnu karticu ukoliko im ona nudi dodatne pogodnosti poput popusta i polisa putnog osiguranja. Imajući u vidu da se 72% ispitanika odlučuje za standardna i beskontaktna kartična plaćanja za iznose preko 40 EUR naspram 27% njih koji preferiraju keš, nema sumnje da je razvoj bezgotovinskog društva u Crnoj Gori na pravom putu i da ćemo se u narednom periodu još snažnije oslanjati na savremene platne tehnologije kao način da svim učesnicima u platnom procesu obezbedimo sigurno i besprekorno korisničko iskustvo, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard – navodi se u saopštenju.

MasterIndex Crna Gora istraživanje pokazalo je i koje su to inicijative koje bi podstakle korisnike da češće koriste kartice i to su pre svega popusti kod trgovaca (57%), povraćaj novca (48%), kao i omogućavanje usluge podizanja gotovine prilikom plaćanja karticama (40%). Kada je riječ o ovoj usluzi koja je regionalnu premijeru imala 2019. godine u Srbiji, 48% ispitanika bi željelo da koristi ovu uslugu i da prilikom plaćanja platnom karticom na POS terminalu, sa svog računa podigne i gotovinu u iznosu do 50 eura.

Na kraju, državne ustanove i komunalne kompanije su istaknute kao lokacije na kojima bi korisnici voljeli da imaju opciju za plaćanje karticama (28%), a među najčešćim odgovorima našli su se i javni parkinzi i garaže (25%), sva taksi vozila (24%), male lokalne radnje (24%) i pijace (23%).