Obilježavanje Svjetskog dana standarda 2020

Podijeli

IEC, ISO i ITU su proglasili pobjednike u ovogodišnjem takmičenju za plakat manifestacije Svjetski dan standarda. Ove godine je tema bila „Zaštita planete standardima“.

Učesnici su zamoljeni da razmisle o tome kako međunarodni standardi pomažu u promociji održivosti, na primjer pripremajući teren za upotrebu obnovljive energije i integraciju u električnu mrežu. Međunarodni standardi takođe utiru put procesima kružne ekonomije, uključujući recikliranje i ponovnu upotrebu materijala, kao i obezbjeđivanje mjerila za energetsku efikasnost u više uređaja i sistema, prenosi portal iso.org.

Sljedeća poruka tri organizatora pomogla je da učesnike usmjeri:
– Da bismo smanjili uticaj čovjeka na našu planetu, potrebna nam je politička volja, konkretna akcija i pravi alati. Međunarodni standardi su jedno od takvih sredstava. Međunarodni standardi koje su pripremili IEC, ISO i ITU uzimaju u obzir provjerena rješenja za tehničke izazove. Oni pomažu u širokoj razmjeni stručnosti i stručnog znanja u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Standardi pokrivaju sve aspekte uštede energije, kvaliteta vode i vazduha. Oni postavljaju standardizovane protokole i metode mjerenja. Njihova široka upotreba pomaže u smanjenju uticaja industrijske proizvodnje i procesa na životnu sredinu, olakšava ponovnu upotrebu ograničenih resursa i poboljšava energetsku efikasnost.

Svjetski dan standarda prilika je da se oda počast zajedničkim naporima hiljada stručnjaka širom svijeta koji razvijaju dobrovoljne tehničke sporazume koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Rezultati

Ove godine je primljeno preko 400 podnesaka, a ove tri organizacije izabrale su 7 koji su ušli u uži izbor i izašle na javno glasanje.

Pobjednica je Jyoti Bisht iz Indije, dizajnerka kompanije Tata Consultancy Services.

– U svom posteru stvorila sam širok spektar savremenih komunalnih usluga kao što su električni automobili, alternativni izvori energije i još mnogo toga, koji ostavljaju malo do nula traga na našoj planeti kada ih koristimo, jer su u skladu sa međunarodnim standardima. Stoga sam željela da pošaljem poruku da, koristeći proizvode koji slijede međunarodne standarde, možemo zaštititi našu planetu od nepovratne štete izazvane emisijom ugljenika i emisijom gasova staklene bašte – izjavila je Jyoti Bisht.

Dvoje drugoplasiranih su Avishek Sahoo iz Indije i Mohsen Jafari iz Islamske Republike Iran.